Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Manželom Vrábľovcom zomreli dvojičky. Podľa úradu chyboval lekár
Zdielať na
Prešov

Manželom Vrábľovcom zomreli dvojičky. Podľa úradu chyboval lekár

PREŠOV / Manželia Vrábľovci z Prešova majú navyše ťažké srdce na lekára, ktorému sa do rúk tehotná žena zverila. Lekár svoj podiel viny odmieta. Napriek tomu, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zistil pochybenia, podľa prokurátora to na trestné stíhanie nestačí.

Manželia sa nevedia so smrťou dvojčat zmieriť. Namiesto radosti teraz chodia na cintorín. Na hrobe ich detí je len jeden dátum. Ten, kedy sa narodili i zároveň odišli na druhý svet.

Bolo to pokojné tehotenstvo. Všetko sa skomplikovalo až pár dní pred plánovaným pôrodom. Ešte predtým bola pani Vrábľová na vyšetrení v nemocnici. Službukonajúci lekár bol jej pôrodník, ktorý v nemocnici pracuje na čiastočný úväzok.

Lekár šiel na dovolenku

Napriek tomu, že primárka pani Vrábľovej odporúčala hospitalizáciu, napokon odišla domov. Tvrdí, že len dala na slová svojho lekára. "Keby bola v nemocnici pod kontrolou, nemuselo sa to stať," povedal Milan Vrábeľ. "Môj lekár odišiel na dovolenku," dodala Milanova žena. 

Na druhý deň sa ale všetko skomplikovalo. "Povedal som svojmu mužovi, že cítim malo pohybov. Odôvodnila som si to tým, že sú veľkí a majú málo miesta," dodala manželka. 

V strese a panike sa ponáhľali do nemocnice. Tam im už nevedeli pomôcť. Vtedy sa dozvedeli krutú správu. Manželia sú presvedčení, že keby lekár postupoval inak ich deti mohli žiť.

Lekár obvinenia odmieta

Dotyčný lekár to odmieta. Pred kamerou sa ale vyjadriť nechcel. Poslal len písomné stanovisko. "V predmetnej veci prebehlo šetrenie Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý nezistil žiadne pochybenie. Zdravotná starostlivosť bola v uvedenom zariadení poskytnutá správne."

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou však prípad uzavrel takto: Zdravotná starostlivosťou vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove nebola poskytnutá správne. Neboli vykonané ďalšie vyšetrenia na stanovenie správneho manažmentu pôrodu a pacientka nebola prijatá na hospitalizáciu.

Manželia dokonca podali aj trestné oznámenie, no prokurátor ho zamietol. Sťažovať sa chcú na Generálnej prokuratúre. "Toho času je voči nemocnici vedené správne konanie vo veci uloženia pokuty, ktoré ešte nie je právoplatné ukončené," povedala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Renáta Cenková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy