Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obeť otepľovania: Na Zemplíne končí lyžovanie
Zdielať na

Obeť otepľovania: Na Zemplíne končí lyžovanie

CHLMEC / Lyžovačky na Zemplíne sa po tridsiatich rokoch definitívne končia. Nie preto, že by ľudia nemali záujem, ale pre počasie. Zimy už nie sú zimy. V stredisku v obci Chlmec pri Humennom nedokážu udržať sneh dostatočne dlho a v dostatočnom množstve. Nestačí na to ani technika, otepľovanie má väčšiu moc.

Technické vybavenie začali postupne rozoberať a do konca roka by odtiaľto malo postupne zmiznúť úplne. Lyžovačky tu boli pravidelnosťou od roku 1987. Lyžovačky sa v tejto lokalite tešili obľube. "Až v dedine stáli autá, denne prišlo 1 500 ľudí. To bolo skôr pre chudobnejších ľudí, za lacný peniaz sa lyžovalo," hovorí pracovník Spkiparku Štefan Hirjak. 

Posledné sezóny sa potýkali s problémom, že v nižších polohách na Slovensku jednoducho nie je v zime zima. "Nemrzne poriadne, nedá sa to zasnežiť. Nedá sa tam udržať nejaká snehová pokrývka," hovorí konateľ Skiparku Henrich Tománek. 

Lyžiarske stredisko v Chlmci je vzdialené od Humenného iba sedem kilometrov. Jeho zánik znamená, že Zemplínčania budú musieť za lyžovaním cestovať podstatne ďalej. "Najbližšie stredisko je v Tatách," hovorí starosta obce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy