Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Starostu podtatranskej obce obvinili z úplatkárstva
Zdielať na
Prešov

Starostu podtatranskej obce obvinili z úplatkárstva

STRÁNE POD TATRAMI / Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali starostu obce Stráne pod Tatrami. Od konateľa jednej spoločnosti mal prijať úplatok 10 000 eur. Obvinili ho z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku.

"Na zlé hospodárenie sme upozorňovali už v januári 2015. Odvtedy sa nič konkrétne ani prevratné neudialo," povedala bývalá ekonómka obce Zuzana Pitoňáková. Keď začala táto ekonómka v čase svojho pôsobenia upozorňovať na niektoré zaujímavé skutočnosti, prepustili ju. Obrátila sa preto na súd, ktorý vyhrala. 

Teraz je starosta obce Ján Badžo obvinený z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku. "V polovici augusta mal obvinený požiadať od konateľa jednej z obchodných spoločností úplatok 10 tisíc eur. Ten mal zabezpečiť vystavenie objednávky a vyplatenie faktúr za práce a dodávky na výstavbu školy," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Stretli sa v pondelok

Spomínaná škola sa nachádza priamo v osade. Pred vyše rokom ju požiar veľmi poškodil a bolo potrebné ju opraviť. "Po čiastočnej úhrade faktúr sa mal obvinený s konateľom obchodnej spoločnosti stretnúť a opäť žiadať úplatok. Ten mu bol vyplatený v obálke tento týždeň," dodal Slivka.  

Obálku so sumou 10 000 eur mal prevziať obvinený od konateľa spoločnosti 17. októbra. Polovica peňazí bola určená samotnému starostovi a polovica ekonómke obce. Národná kriminálna agentúra zasiahla a starostu jej príslušníci v ten deň zadržali. 

Hrozí mu 8-ročné väzenie

Či je starosta v tomto prípade vinný alebo nie, definitívne rozhodne súd. Podľa hovorcu Policajného prezídia vyšetrovateľ už spracoval podnet na väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny starostovi hrozí 3 až 8 rokov za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy