Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žobráčka či podvodníčka? Kľačiaca žena pýta peniaze na hradený zákrok
Zdielať na

Žobráčka či podvodníčka? Kľačiaca žena pýta peniaze na hradený zákrok

HUMENNÉ / Žobrajúca žena na ulici. Niektorí Humenčania uverili, že je naozaj v núdzi. Iných kľačiaca žena poriadne rozhorčila. Pýtala si totiž peniaze na zákrok plne hradený zo zdravotného poistenia.

Priamo pred budovou pošty na námestí kľačí žena a žobre. Zo záberov kamier mestskej polície je jasné, že sa našli ľudia, ktorí jej chcú pomôcť. Kto si ale poriadne prečítal papier, ktorý drží v rukách, o jej úmysloch zapochyboval.

"Rozhorčilo ma, že žiada peniaze na operáciu srdca, ktorá je plne hradená zdravotnou poisťovňou," pohoršuje sa obyvateľ Marián Mikuš.

Dve verzie

Tridsaťpäťročná Mária z Rumunska ale policajtom tvrdila niečo iné ako to, čo je napísané na papieri.

"Môj brat je chorý. Má problémy s nohami, nemôže chodiť," hovorí Mária.

"Podľa súčasnej legislatívy žobranie u nás nie je trestné, ale ľudia by si mali rozmyslieť, komu svoje ťažko zarobené peniaze dávajú," varuje náčelník Marián Zub.

Papier v rukách

Na obmäkčenie ľudí ukazuje žobráčka kópie akýchsi dokumentov. Jediné, čo je na nich čitateľné, je iba pečiatka lekára, ktorý ich vystavil. Komu je potvrdenie určené nie je jasné.

Zrejme ale ani sama nevie, čo za papier v rukách má. Viditeľná na ňom je pečiatka lekára z popradskej nemocnice. Policajtom ale tvrdila, že jej potvrdenie dal lekár v Rumunsku.

"Nakoľko nepoznáme žiaden osobný údaj pacientky, nevieme sa vyjadriť k tomu, či jej bola poskytnutá zdravotná starostlivosť v našom zariadení," uviedla hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda.

Sľúbila, že odíde

Pravosť dokumentu, na ktorý sa žobráčka odvoláva, je neoveriteľná.

"To len ukazuje, že sú ľudia ochotní urobiť čokoľvek, aby poctivých ľudí okradli o peniaze," dodáva Marián Mikuš.

​Policajtom sľúbila, že z mesta odíde. Po pár hodinách ale pred poštou kľačala opäť. V rukách mala ten istý dokument.

"Radím ľuďom, nech nevkladajú peniaze do pokútnych pokladničiek. Radšej nech využijú oficiálne možnosti, ako podporiť ľudí," radí obyvateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy