Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Výjazdové rokovanie vo Svidníku. V regióne pribudne 1 418 pracovných miest
Zdielať na

Výjazdové rokovanie vo Svidníku. V regióne pribudne 1 418 pracovných miest

SVIDNÍK / Séria výjazdových rokovaní vlády sa v stredu končí vo Svidníku. Témou rokovaní je plán rozvoja regiónu, ktorý by mal riešiť hlavne zníženie nezamestnanosti.

Regiónu by mal pomôcť akčný plán rozvoja okresu Svidník. Vládny kabinet plánuje na výjazdovom rokovaní prerozdeliť 63 miliónov eur za obdobie od roku 2016 až 2020. Z verejných zdrojov by malo byť 46 miliónov eur a 17 miliónov eur zo súkromných zdrojov. Navrhnutá výška regionálneho príspevku je 3,06 milióna eur.

Podpora v tejto oblasti je určená na výrobu zámkovej dlažby v Giraltovciach a tiež podnik environmentálnej technológie, výrobu prefabrikátov v obci Rovné, výrobky z dreva v obci Kružlová, čistiareň a práčovňu v obci Vyšná Jedľová a lesné práce vo Svidníku a obci Roztoky. "Tu sa vytvárajú práve miesta pre ľudí, ktorí nemajú kvalifikáciu, teda pre tých, ktorí majú záujem si prácu nájsť," uviedol Robert Fico. 

Podľa premiéra je potrebné sprísniť kritériá pre ľudí, ktorí nechcú pracovať. Podmienky na Slovensku sú podľa neho v tomto smere v porovnaní s inými krajinami liberálne. "Musíme dať tomu, kto odmieta práca, razantnejšie najavo, že nemá právo na tie isté služby, ktoré chceme poskytovať tým, ktorí majú záujem sa aktivovať a urobiť niečo pre to, aby si prácu našli," dodal premiér. Minister práce má podľa nebo pripraviť opatrenia, ktoré majú pomáhať tým, ktorí pracovať chcú.

Takmer tisícpäťsto miest

Splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin informoval, že najviac ľudí chcú vo Svidníckom okrese zamestnať v priemysle a službách, kde plánujú vytvoriť 930 pracovných miest, v cestovnom ruchu by malo pribudnúť 170 pracovných miest. Kožiarske závody v Giraltovciach plánujú zvýšenie o 150 ľudí, rovnaký počet by sa mal uplatniť aj v automobilovom priemysle pri spracovaní náhradných dielov. V agroparku by sa pri sezónnych prácach mohlo uplatniť 300 ľudí.

"Celkové odhadované číslo 1 418 miest je vysoké vzhľadom na 3 000 disponibilných uchádzačov. V každom prípade sú to čísla, ktoré vznikli z polročnej práce mesta, VÚC a vlády. Pokiaľ sa nám podarí splniť aspoň podstatnú časť tých opatrení, môžeme byť nadmieru spokojní," povedal Marcinčin. 

Regionálny príspevok

V rámci regionálneho príspevku sumou 150 tisíc eur podporia aj podnikateľský inkubátor v Giraltovciach. Za 355-tisíc eur sa dočká rekonštrukcie "Bosákova škola" v obci Okrúhle, v obciach Lúčka a Ladomírka vzniknú športovo-oddychové centrá a plaváreň v Giraltovciach.

Na tréningové centrá pri sociálnych podnikoch v okrese vláda vyčlenila 110 tisíc eur, na farmárske domy vo Svidníku a Giraltovciach pôjde 200 tisíc eur, na rekonštrukciu základných škôl je určených 270 tisíc eur a na regionálne centrá vzdelávania, vybavenie dielní pre žiakov a rekvalifikačné kurzy na SSOŠ Giraltovce a SOŠT Svidník poputuje 230 tisíc eur.

Ďalších 210 tisíc eur je určených na triedenie komunálnych odpadov vo Svidníku a 135 tisíc eur vláda vyčlenila na vybudovanie domova sociálnych služieb v Okrúhlom a denný stacionár v obci Nižný Mirošov.

Schvaľovanie akčných plánov

Zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov zaviedol podľa Fica systémové prístupy k regiónom, kde je miera nezamestnanosti vyššia ako je priemer na Slovensku. Momentálne doň spadá 12 okresov. Zákon predpokladá, že vláda do 15. septembra v každom z okresov schváli akčný plán.

V priebehu posledných dvoch týždňov schválila vláda akčné plány v okresoch Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou a Svidník. V stredu 7. septembra sa uskutočnia hneď dve výjazdové rokovania v Poltári a vo Veľkom Krtíši a 13. a 14. septembra sú naplánované rokovania v Revúcej a Rožňave.

"Je dohoda medzi koaličnými partnermi, že po absolvovaní všetkých dvanástich výjazdových rokovaní sa s veľkou pravdepodobnosťou rozšíri pôsobnosť tohto zákona na ďalšie okresy, lebo niektoré z nich boli blízko k tomuto kritériu. Dá sa teda očakávať, že budeme pokračovať v rozširovaní tohto zákona," informoval premiér.

Svidnícky región sa nachádza pri hraniciach s Poľskom. Akčný plán preto počíta najmä s rozvojom turizmu a cestovného ruchu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy