RADVAŇ NAD LABORCOM - Dnes je to u nás, zajtra to môže byť v susednej obci. Takto reaguje starosta Radvane nad Laborcom na hromadnú bitku, ktorá sa tam odohrala. Poukazuje na nedostatok policajtov na obvodnom oddelení a zároveň navrhuje vytvoriť ďalšie. Dokonca by mužom zákona poskytol aj obecné priestory. Lenže nikto nechce.

Podľa starostu obce v obci nikto nechce slúžiť, lebo sa tam boja Rómov. "Sú tu podstavy. Vrabce o tom čvirikajú, že tu policajti nechcú ísť slúžiť, lebo sa boja práve Rómov. Nikto to nerieši, pokiaľ sa naozaj nestane veľké nešťastie," hovorí starosta obce Radvaň nad Laborcom Michal Svičin. 

Prednedávnom sa v obci odohrala hromadná bitka. Skupina útočníkov, podľa miestnych, z Medzilaboriec, bola v presila. Na chirurgii skončila desiatka miestnych z Radvane. "V hroznom stave boli. My sa musíme báť pustiť deti vonku, lebo cigáni robia masaker," hovorí matka jedného z poškodených Anna. 

"Ako hyeny alebo psy. Boli úplne agresívni, ideme si kopnúť do lopty a kopnime si do jeho hlavy a kopali a kopali," hovorí obyvateľ Radvane nad Laborcom Matej Gaľ. 

Miestni bitku nenazvú inak ako masakrom a obavy majú len z toho, aby sa podobné konflikty nezopakovali. "Budú nasledovať nájazdy? Zajtra to bude v inej obci? To sa ja obávam," hovorí starosta Michal Svičin. 

Podstav v Medzilaborciach

Polícia priznáva, že na oddelení v Medzilaborciach majú podstav. V hliadkových službách tam vypomáhajú iné útvary. "Momentálne je naj okresnom oddelení v Medzilaborciach šesť voľných pracovných miest. Štandardný výkon služby je ale plnohodnotne zabezpečený," uviedla hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová. 

"Som bývalý policajt a vážim si prácu policajta. Ale nestíhajú. Už dávno počet obyvateľov a zvlášť Rómov prerástol ich možnosti zabezpečovania poriadku," hovorí starosta obce. 

Starosta ponúka priestory

Polícia z ublíženia na zdraví a výtržníctva pri hromadnej bitke zatiaľ neobvinila nikoho. Starosta navrhuje, čo by mohlo podobným konfliktom predísť. "V Radvani by mohlo byť vytvorené obvodné oddelenie, aké tu bolo kedysi. Polícia už nestíha riešiť mesto a kde sú priľahlé obce," pýta sa Svičin.

Starosta vraví, že v prípade záujmu má dokonca aj obecné priestory, ktoré by pre prípadné budúce obvodné oddelenie mohol poskytnúť. "Z celkového nápadu trestnej činnosti a jej štruktúry nevyvstáva potreba ďalších útvarov," uviedla policajná hovorkyňa. 

"Pokiaľ sa niečo nestane, dovtedy sa páni vrchní nespamätajú. Už dávno malo byť riešené posilnenie policajtov v Medzilaborciach," hovorí starosta.

Zdroj: noviny.sk
.