Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Návrh zonácie Tatier je hotový. Kedy budú môcť turisti zdolať Končistú?
Zdielať na

Návrh zonácie Tatier je hotový. Kedy budú môcť turisti zdolať Končistú?

VYSOKÉ TATRY / Rozhovory o sprístupnení ďalších tatranských štítov sú stále aktuálne. Existuje oficiálny návrh, kde by mali byť pre turistov odkliate viaceré štíty, medzi nimi aj Končistá. Samotný minister životného prostredia konkrétne termíny neuviedol.

Končistá sa so svojou výškou 2535 metrov radí k vyšším tatranským vrcholom. Prvýkrát tento vrchol zdolal v roku 1891 Čech žijúci v Tatrách Viktor Lorenc. Mnohých dovtedy odrádzala skala, ktorá dostala pomenovanie Nákova. Aj dnes vzbudzuje rešpekt.

O Končistej sa uvažuje aj v novom návštevnom poriadku ako o turisticky prístupnom štíte. Turisti by to určite privítali, no treba vyriešiť aj to čoby sa stalo, keby na Nákovu chceli vyliezť všetci turisti naraz. Ak by trasa viedla od Batizovského plesa, náročné by to bolo aj s orientáciou. 

Rôzne nároky majiteľov

Nový návštevný poriadok bude až bude zonácia, na ktorú sa čaká už 16 rokov. Jej návrh je síce hotový, ale dohoda 57 subjektov je v nedohľadne. "Majitelia pozemkov majú rôzne nároky," povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy