Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rumuna zrazila sanitka, potom mu predložili účet za prevoz do nemocnice
Zdielať na

Rumuna zrazila sanitka, potom mu predložili účet za prevoz do nemocnice

NOVÉ ZÁMKY / Hneď v prvý deň na Slovensku sa nechtiac zoznámil s tromi sanitkami. Jedna Rumuna zrazila vo Dvoroch nad Žitavou, do nemocnice ho previezla druhá a keď mu prišlo večer nevoľno, prišla tretia. Výjazd ale nebol zadarmo.

"Zrazilo ma auto, tlačilo ma pred sebou asi desať metrov," uviedol zrazený Rumun József Bódi. Päťdesiatštyriročný muž prišiel ma Slovensko za prácou. V prvý deň ho na ceste z ubytovne, na priechode pre chodcov, zrazila sanitka. "Mám zlomené tri stavce," uviedol József. 

Vodič prepravnej sanitky, ktorá ho zrazila, zostal na mieste nehody s policajtmi. Pre zraneného muža prišla ďalšia sanitka - rýchlej lekárskej pomoci. "Pán je u mňa ubytovaný, tak som tam bežal. Povedali mi, že ho zobrali do nemocnice," uviedol Imrich Vadkerti, u ktorého Rumun býva. 

"Podpísal som, že tam nezostanem. Vraveli mi, že musím zaplatiť za nemocnicu. Ja som im hovoril, nech to platí ten, kto ma zrazil. Ja na to nemám peniaze," uviedol József. 

Tri sanitky za deň

Rumun, ktorý prišiel za prácou na Slovensko, mal zaplatiť za základné úkony vo výške 280 eur. Než stihol odísť do Rumunska, večer mu prišlo na ubytovni nevoľno. Ratovala ho tretia sanitka. Tentokrát rýchlej zdravotnej pomoci. 

"To bolo prvé, že vypísali mi potvrdenie o zaplatení čiastky. Ja som zaplatil, oni ho ošetrili, dali do sanitky a zobrali do Nových Zámkov. Desať kilometrov za 120 eur," uviedol Imrich Vadkerti. 

"Nešlo o poistenca EÚ, preto od neho vyžiadali platbu za zásah a poskytnutú zdravotnú starostlivosť v sume 120 eur," ozrejmila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková. 

Nemal európsky zdravotný preukaz

Rumunsko je v únii od roku 2007, József ale nemal so sebou európsky preukaz zdravotného poistenia. Šťastím bolo, že mal v osobe domáceho skutočného filantropa, ktorý výjazd namiesto neho zaplatil. "Podľa Záchrannej zdravotnej služby Bratislava poskytnutie zdravotnej starostlivosti nebolo zo strany záchranárov podmienené zaplatením poplatku," dodala Luptáková. 

"Jednoducho prišla sanitka a kým nebude zaplatené, oni sa s ním ani nebudú baviť, lebo je to cudzinec. Niekto musí zaplatiť cestu," dodal Imrich Vadkerti. 

Okrem zásahu sanitky musí József zaplatiť ešte aj ošetrenie a hospitalizáciu v nemocnici. "Vyšetrenia, ktoré mu boli realizované do výšky okolo dve tisíc eur, mu budú vyfakturované," uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch Ľubica Juríková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy