Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Toxické dedičstvo kontaminuje vodu v Bratislave
Zdielať na

Toxické dedičstvo kontaminuje vodu v Bratislave

BRATISLAVA / Skládka bývalých chemických závodov, známych ako "Dimitrovka", kontaminuje podzemné vody a dlhodobo ničí zdravie ľudí a prírodu na Žitnom ostrove. Týmito slovami vyzval starosta bratislavskej Vrakune vládu, aby začala konečne konať.

Už viac ako 50 rokov trápi toxická skládka z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova obyvateľov Vrakune. Doteraz sa nenašla vláda, ktorá by problém reálne riešila. Vrakunčania už majú dosť sľubov a preto sa dnes vybrali upozorniť na problém priamo pred Úrad vlády. 

Toxická bomba

Od šesťdesiatych do konca sedemdesiatych rokov navozili z Dimitrovky do Vrakune neuveriteľných 450.000 sudov, ktoré obsahujú zhruba 90.000 metrov kubických toxického odpadu. Už pred takmer pätnástimi rokmi preto vydala mestská časť Vrakuňa zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov, o priamej konzumácii nehovoriac. Minulý rok svitla nádej v podobe prísľubu exministra životného prostredia, Petra Žigu, že zabezpečenie skládky je na spadnutie. Nestalo sa.

Sľuby, sľuby

S prácami sa malo začať na jar, končí sa október a je jasné, že tento rok sanácia ani nezačne. Aj súčasný minister životného prostredia, László Solymos, utešuje Vrakunčanov prísľubmi: "Dáme na vládu materiál, materiál vláda odsúhlasí. Tým pádom môžeme začať vyhlásením verejného obstarávania. A okamžite keď prebehne verejné obstarávanie tak môžeme začať sanovať." Stihnúť to chcú počas budúceho roka. Obyvatelia aj starosta dotknutej mestskej časti sú však skeptickí, no nestrácajú nádej, že v novembri materiál cez vládu úspešne prejde a na budúci rok budú konečne konať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy