Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vynovená operačná metóda pomáha onkologickým pacientom
Zdielať na

Vynovená operačná metóda pomáha onkologickým pacientom

BRATISLAVA / Menšie onkologické alebo aj iné nálezy na pľúcach už aj naši lekári dokážu riešiť šetrnejšou operačnou metódou, vďaka ktorej sa výrazne skracuje rekonvalescencia. Počas kongresu vysielali takéto miniinvazívne operácie priamo z operačnej sály v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. U oboch pacientov mohli zvoliť túto metódu, lebo išlo o menšie nálezy na pľúcach.

Pavol priznáva, že býval tuhý fajčiar. Nález mu objavili, keď už druhý rok nefajčil a dnes robí protifajčiarsku osvetu. "Mám syna, ktorý už mesiac nefajčí," hovorí. Aj druhý zoperovaný pacient, dlhoročný zvárač sa teší a verí, že operácia mu pomôže. "Už dva roky nefajčím," tvrdí. 

Prvú takúto operáciu, kedy sa dostali lekári do hrudníka cez niekoľko malých otvorov, urobili pred šiestimi rokmi. Lekári teraz metódu vynovili. Od júna operujú už len cez jediný otvor. 

Menej pooperačných komplikácií

Minimalizujú sa pooperačné komplikácie aj bolestivosť. "V sobotu už bude určite chodiť a nedeľu poobede, prípadne v pondelok bude nachystaný na prepustenie domov," hovorí chirurg Miroslav Janík.

Túto metódu ale nie je možné použiť vždy, hlavne kvôli veľkosti nálezu. Spomedzi všetkých operácií rakoviny pľúc sa metóda použila asi v tretine prípadov. Piatková operácia bola pre operačný tím vraj adrenalínová.

Najčítanejšie správy