Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza Čistý deň: Matka údajne znásilnenej Rebeky sa cíti oklamaná
Zdielať na

Kauza Čistý deň: Matka údajne znásilnenej Rebeky sa cíti oklamaná

BRATISLAVA / Závery skúmania generálnej prokuratúry, ktorá preverovala postup polície a prokurátora pri vyšetrovaní znásilnenia Rebeky, už bývalej chovankyne resocializačného centra Čistý deň, odkryli závažné pochybenia. Policajný vyšetrovateľ z Považskej Bystrice pri vyšetrovaní porušil trestný zákon i poriadok. A prokurátor to urobil tiež.

Rodina dievčaťa, ktoré po údajnom znásilnení museli ošetriť chirurgovia, sa zistením generálnej prokuratúry cíti oklamaná. Policajtovi aj prokurátorovi za chybné konanie hrozí postih od nariadených.

Kauza Čistý deň nie je len o sexe zamestnanca zariadenia s maloletou dievčinou, ale aj o závažnom zločine znásilnenia Rebeky.

Riešenie prípadu

Dievča sa spolu s rodičmi obrátilo so žiadosťou o pomoc na políciu i prokuratúru. Chceli, aby orgány činné v trestnom konaní zistili pravdu o znásilnení dievčaťa údajným zástupcom riaditeľa na terénnej terapii mimo zariadenia Čistý deň.

Policajt aj prokurátor prípad vyriešili tak, že sa obaja zhodli na tom, že sa nič nezákonné dieťaťu nestalo. Už v utorok generálna prokuratúra ale po analýze prípadu zverejnila závažnejšie zistenie v prípade Rebeky.

"Postup vyšetrovateľa, ako aj dozorového prokurátora v tomto prípade považovala za predčasný," uviedla hovorkyňa Andrea Predajňová. 

A zase na začiatku

Podľa generálnej prokuratúry vyšetrovateľ z Považskej Bystrice v prípade vôbec nevypočul svedkov. Na rýchle získanie nevyhnutných dôkazov si mal dať načas, listinné dôkazy nezískal a mal porušiť viaceré ustanovenia trestného poriadku i zákona.

Vyšetrovanie sa tak začína od začiatku. A nadriadení policajta sa údajne budú zaujímať o to, čo ho treba potrestať a v prípade, že áno, akým spôsobom.

"Budeme sa zaoberať kvalitou práce vyšetrovateľky na tomto prípade," informuje trenčianska krajská hovorkyňa Elena Antalová.

Čo bude ďalej? 

Ku dôkazom vyšetrovania sa vyjadrila aj generálna prokuratúra. Tá považuje konanie rádového prokurátora za nezákonné. To, či ho za takto vykonanú prácu čaká trest, rozhodne trenčianska krajská prokuratúra. 

"Túto otázku položil aj generálny prokurátor krajskej prokurátorke v Trenčíne a trenčianska krajská prokurátorka na základe vykonanej skutkovej a právnej analýzy bude postupovať v zmysle platnej legislatívy," uviedla Predajňová.

​Prokuratúra z Považskej Bystrice môžu kvôli prípadu Rebeky postihnúť dve veci. Buď nadriadení len skonštatujú jeho nezákonný postup, alebo jeho konanie vyhodnotia ako závažné a navrhnú ho na disciplinárne konanie.

Rebeka

​Rebekina mama už viackrát pre televíziu JOJ uviedla, že ju aj dcéru vyšetrovateľ označil za klamárov. Z toho, čo zistila generálna prokuratúra sa cíti podvedená. Rebeka chce, aby nové vyšetrovanie odhalilo pravdu. Už o pár dní ide opäť vypovedať pred policajnú vyšetrovateľku.

"Ja sledujem, čo sa tam deje. Dobre, moja dcéra už je 18-ročná, je odtiaľ preč, ale čo s tými ostatnými tam? Je mi ich veľmi ľúto, najmä tých dievčat. Chlapci sú chlapci, ale dievčatá. Mali by to všetko zavrieť," Rebekina mama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy