Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obrovské množstvo nehôd v Banskobystrickom kraji. Vodičov mapoval vrtuľník
Zdielať na

Obrovské množstvo nehôd v Banskobystrickom kraji. Vodičov mapoval vrtuľník

BANSKÁ BYSTRICA / Od začiatku roka sa na cestách banskobystrického kraja stalo 920 dopravných nehôd. Na cestách zahynulo 25 ľudí. Polícia upozorňuje na to, že vo väčšine prípadov spôsobil zrážku vodič rýchlou a neopatrnou jazdou.

Za prvých deväť mesiacov tohto roka zahynulo na cestách banskobystrického kraja dvadsaťpäť osôb. V deviatich prípadoch išlo priamo o vodičov vozidiel. "V štyroch prípadoch asistoval u vodičov alkohol," povedal Jozef Šulok riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici.

Rýchla jazda a alkohol sa podpísali pod tragédiu, ktorá sa stala začiatkom leta pri Slovenskej Ľupči. Auto po náraze do betónového stĺpa doslova roztrhlo na dve časti, ktoré od seba odhodilo na desiatky metrov. Na mieste zomrel 19-ročný vodič a jeho 17-ročný spolujazdec. Ďalší dvaja kamaráti skončili v nemocnici. "Pri pitve bol zistený u vodiča alkohol v hladine 2,08 promile," dodal Jozef Šulok.

Krátka prax

Až v siedmich prípadoch smrteľných nehôd išlo o vodičov, ktorí mali vodičskú prax kratšiu ako päť rokov. Najčastejšou príčinou nehôd bola rýchlosť, nesprávny spôsob jazdy či nesprávne odbočovanie. "Najrizikovejšie z hľadiska nehôd sú cesty 1. triedy, kde je intenzita dopravy najvyššia," povedal Jozef Šulok.

Dohliadal vrtulník

Na porušovanie pravidiel cestnej premávky sa policajti zamerali počas tohto týždňovej policajnej akcie. Nad krajom lietal aj vrtuľník, ktorý sledoval vodičov priamo z oblohy. Kamera zaznamela každého, kto za volantom urobil chybu. "Počas bezpečnostnej akcie zistili policajti 171 priestupkov, z toho najviac až 90 za rýchlosť," dodala hovorkyňa banskobystrickej polície Andrea Petrovičová.

Súvisiace články