Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri páde záchranárskeho vrtuľníka pri Banskej Bystrici zomreli štyria ľudia
Zdielať na

Pri páde záchranárskeho vrtuľníka pri Banskej Bystrici zomreli štyria ľudia

BANSKÁ BYSTRICA / Trojčlenná posádka a pacient zomreli pri havárii vrtuľníka pri obci Strelníky neďaleko Banskej Bystrice. Záchranári z leteckej záchrannej služby ATE prišli na miesto, aby pomohli pri záchrane muža v zle prístupnom teréne. Pri nehode zomrelo pilot, ktorý bol rodina so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom.

Autentické zábery z pátracieho vrtuľníka:

​Vrtuľník popradskej leteckej záchrannej služby ATE zmizol v stredu večer krátko po deviatej hodine. V obci Strelníky pomáhal pri záchrane 38-ročného muža, ktorý spadol zo skaly a zlomil si nohu.Hasiči ho naložili na nosidlá a vytiahli na lúku, kde pristál záchranársky vrtuľník. 

Potom ako pacienta naložil, vzlietol o pol jedenástej večer a nabral smer nemocnice v Banskej Bystrici. Za krátko sa stratil. Bolo počuť buchot, ktorý pripomínal výbuch. "Nastalo ticho, asi tridsať sekúnd na to znova počuli svedkovia buchot," opisuje situáciu kameraman TV JOJ Peter Buran. 

"Po dlhšej spolupráci sa mohlo nájsť miesto, ktoré by mohlo vykazovať znaky takéhoto nešťastia," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Telá obetí ako aj trosky vrtuľníka boli v rokline, v ťažko prístupnom teréne. 

"Po odlete z miesta udalosti sa dispečingu ATE nepodarilo nadviazať žiaden ďalší kontakt s posádkou. Následne boli aktivované príslušné záchranárske zložky, ktoré po nezvestnom vrtuľníku pátrali v ťažko dostupnom teréne niekoľko hodín. V skorých ranných hodinách boli nájdené prvé trosky vrtuľníka a následne dve telá, ktoré doposiaľ neboli identifikované," informuje hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková. 

Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR boli traja členovia posádky a pacient.

Pilot, lekárka, záchranár

​Posádka na palube bola v zložení: pilot Ing. Ján Rušin, lekárka MUDr. Patrícia Krajňáková, záchranár: František Bartoš.

Pilot vrtuľníka Ing. Ján Rušin, mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995.

Lekárka MUDr. Patrícia Krajňáková mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár.

"Životy našich kolegov, žiaľ, vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie," uviedla záchranná spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE. 

Posádka vrtuľníka:

ATE

Na budove záchrannej spoločnosti ATE visí po viac ako roku opäť čierna zástava. Zamestnanci sa ešte nespamätali z júlovej tragédie v roku 2015, kedy vrtuľník ATE spadol Slovenskom raji. "Pre každého jedného z nás to bolo veľmi ťažké. Každý, kto dnes nastupoval do práce, nastupoval so slzami v očiach. Je to ťažké pre každého jedného z nás," uviedla hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková.

Spanilé jazdy sanitiek

Vo viacerých mestách po celom Slovensku jazdili ulicami sanitky. Záchranári týmto spôsobom vyjadrili smútok nad stratou svojich kolegov, ktorí neprežili pád vrtuľníka. Na dverách sanitiek nechýbali čierne stuhy. 

​​​​Vrtuľník Martina

Vrtuľník OM-ATR, ktorý spadol, krstili len nedávno. Volal sa Martina. Po pacientke, ktorú ako prvú zachraňoval. 

"Zmena vrtuľníka v leteckej záchrannej službe si vyžaduje dôkladnú prípravu všetkých členov posádky. Nasadeniu vrtuľníka Bell 429 predchádzala séria školení posádok ako aj servisných pracovníkov," povedal v auguste riaditeľ divízie vrtuľníkovej záchrany Ján Kuboši.  

"Je potrebné si uvedomiť, že na Aguste lietali naše posádky takmer pätnásť rokov. Niektoré ich pracovné postupy sa novým vrtuľníkomznačne zmenili. Je pre nás dôležité, aby každý člen posádky bol maximálne pripravený na všetky možné situácie, ktoré môžu počas záchrannej akcie nastať. Celý proces prípravy trval takmer deväť mesiacov,“ dodal.

Prečítajte si priložený článok o novom vrtuľníku:

Špička vo svojej triede

Havarovaný vrtuľník Bell 429 vyrobili podľa údajov z medzinárodnej databázy v Kanade len pred necelými dvomi rokmi. Vo svojej triede patrí stroj tohto typu k špičke a využívajú ho letecké záchranné služby po celom svete.

Pred zavedením do sériovej výroby ich testovali v extrémnych vysokohorských podmienkach v horách amerického Colorada. Rovnaký stroj Bell 429 využíva aj letka ministerstva vnútra. 

Vrtuľník ministerstva lokalizoval miesto havárie

Úprimnú sústrasť pozostalým havárie záchranárskeho vrtuľníka vyjadril aj minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). "Ako vojak som niekoľkokrát zažil situácie, keď som musel blízkym oznámiť, že ich rodinný príslušník prišiel o život pri plnení svojich úloh. Viem sa preto vžiť do tragédie, akou je tá pri obci Strelníky, keď príde o život niekto, kto pomáha niekomu inému," napísal minister obrany Peter Gajdoš. 

Ako dodal, v noci pri lokalizácii pomáhali aj vojaci z leteckej pátracej záchrannej služby. "Náš vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a policajnému zboru. Následne vrtuľník ministerstva vnútra miesto tragédie potvrdil. Samozrejme, v prípade požiadaviek rezortu vnútra sme pripravení pomôcť," dodal šéf rezortu obrany.

Pilotom bol Kiskov príbuzný

Pilotom záchranného vrtuľníka z Popradu bol príbuzný slovenského prezidenta Andreja Kisku. "Večne usmiaty chalan. Jeho rodine, ako aj pozostalým všetkých obetí nešťastia chcem vysloviť úprimnú sústrasť," uviedol Andrej Kiska na facebooku.

fcb Andrej Kiska

​Premiér Robert Fico vyjadril úctu a vďaku ľuďom, ktorí denne nasadzujú životy, aby pomohli a zachránili iné, ktoré sa ocitli v tiesni. 

https://www.facebook.com/robertficosmersd/posts/544144122441418

Súvisiace články

Najčítanejšie správy