Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozhovor s Jánom Mikasom: Čo si hlavný hygienik všíma v reštauráciách ako prvé, a ako by rozhodol sám o opatreniach
Zdielať na

Rozhovor s Jánom Mikasom: Čo si hlavný hygienik všíma v reštauráciách ako prvé, a ako by rozhodol sám o opatreniach

BRATISLAVA / Od 1. októbra platí na Slovensku núdzový stav a platia aj sprísnené opatrenia v boji s pandémiou Covidu 19. Nie je to pôvodne avizované úplné zrušenie hromadných podujatí - ale nakoniec prijaté výrazné obmedzenie počtu účastníkov. Tých opatrení je ale viac - porozprávame sa o nich s mužom, ktorý je pod nariadeniami podpísaný. Jánom Mikasom.

Ján Mikas je osoba, ktorá má zodpovednosť a kompetenciu vydávať rozhodnutia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Spolu s hlavným hygienikom ale rozhoduje aj konzílium odborníkov spolu s premiérom Igorom Matovičom. Ak by ale rozhodovanie záviselo len od neho, ako by vyzerali opatrenia? "Celkovo zámer hygienikov aj epidemiológov je znížiť dopady koronavírusu, musíme prijímať opatrenia, ktoré máme k dispozícii. V súčasnosti stále nemáme špecifickú a účinnú liečbu a tiež ani účinnú vakcínu. Takže základné protiepidemické opatrenia sú rúško, umývanie rúk, rozostupy. Pri súčasnej situácii akú máme si myslím, že sprísnenie je na mieste. Aj ja som navrhoval, aby sa sprísnili počty čo sa týka hromadných podujatí. Samozrejme ak bude situácia ďalej eskalovať, že budú plné nemocnice, budú úmrtia, viem si predstaviť, že budeme musieť úplne zakázať hromadné podujatia."

Každé ráno Slovensko netrpezlivo čaká na aktuálne čísla nakazených či uzdravených na Covid- 19.  Aj pre hlavného hygienika je každé ráno dôležité jedno číslo - aká je zostava prípadov. "Kde to je, či nie je nahromadené v nejakej firme, po nejakej oslave. Ak máte 500 prípadov a viete o nich takmer všetko - kde sa nakazili, kto je to, tak viete spraviť aj adekvátne opatrenia oveľa ľahšie," vysvetlil Mikas. Pre hygienikov je komunitné šírenie tzv. "červené plátno". Podľa hlavného hygienika na Slovensku úplné komunitné šírenie ešte nevypuklo, no nemôžeme vylúčiť, že tomu tak behom mesiaca nebude. 

​Tou najprimárnejšou ochranou pred vírusom je nosenie rúška. Dôkazom je aj prvá vlna pandémie, ktorú sme podľa odborníkov aj hlavného hygienika zvládli. "Je to o zodpovednosti každého.. Je tu zákernosť toho vírusu, že niekoľko dní neviete, že ste nakazení a nakazíte tak niekoho," pokračoval.

Čo si hlavný hygienik všíma ako prvé? 

Jána Mikasa sme sa v štúdiu spýtali aj na to, čo si on ako prvé všíma keď vojde do obchodu. "Keď idem do obchodu, väčšinou idem do tých istých. Tam kde chodím, tam vždy dezinfekcia je, samozrejme idem s rúškom. A čo si všímam, všímam si aj ľudí, či to dodržiavajú. Nie kvôli kontrole ale zaujíma ma, ako dodržiavajú to nosenie rúšok. Musím povedať, že tam kam chodím ja nakupovať, ľudia poctivo rúško nosia," zároveň prezradil, že od vypuknutia pandémie sa zriedkavo ide najesť aj do reštaurácie. V momente, keď vojde do stravovacej prevádzky si okamžite všíma aj čistotu stola, podláh, dezinfekciu. "Človek by sa tam mal zdržiavať čo najmenej. To, že je dovolené mať v reštaurácii dole rúško keď sa je, pije, to je okej. Ja osobne keď idem do reštaurácie v súčasnosti, tak sa tam zdržiavam veľmi málo." 

Košický maratón sa pobeží a čo svadby? 

Hlavný hygienik spolu s odborníkmi pripustili aj používanie nových testov. Vďaka ich použitiu budú môcť bežci zabehnúť Košický maratón. "Áno, to je také špecifikum. Tam vlastne nedochádza ku kontaktu s obecenstvom. Tam chcem poprosiť ľudí, aby sa nešli priamo pozerať na ten maratón. Lebo väčšie nebezpečie ako u športovcov bude u týchto ľudí, keď sa stretnú nakope. Čo sa týka tých antigénnych testov, tak sa používajú aj v zahraničí a môžu výrazne prispieť k tomu, aby niekto nakazený bol hneď zachytený." 

Teoreticky by podobné opatrenia s testami, ako pri Košickom maratóne, mohol urobiť aj organizátor svadby. Mikas ale aj napriek takejto teoretickej šanci neodporúča, aby ľudia robili svadobné hostiny. "Ak by ale človek veľmi chcel, áno je tam všeobecná podmienka. Museli by byť všetci účastníci testovaní testom PCR alebo antigénovým, no nie starším ako 12 hodín," uzavrel hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy