Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Najradšej číta knihy a potrpí si na domáce jedlo. Anna oslávila okrúhlych 100 rokov
Zdielať na

Najradšej číta knihy a potrpí si na domáce jedlo. Anna oslávila okrúhlych 100 rokov

TEKOVSKÉ NEMCE / Najradšej číta knihy a potrpí si na domáce jedlo - hovoríme o 100 ročnej oslávenkyni z Tekovských Nemiec. Pani Anna Beniaková sa narodila 8.8.1919, a ako sama hovorí nezlomili ju ani choroby. Štatistiky dlhovekosti na Slovensku sú prekvapivé.

"Ja som už spokojná so všetkým, lebo ja už som na konci. Či je tak, alebo onak," hovorí oslávenkyňa. Pani Annu síce už neposlúchajú nohy a má slabší zrak, ale jej najobľúbenejšou činnosťou je čítanie. "Knihy a rozprávky také veci ma bavia aj noviny prečítam, aj katolícke, aj svetské a takto sa zabávam," vraví. 

Oslávenkyňa najradšej spomína na detstvo a mladosť. Na časy minulé nedá dopustiť, život bol podľa nej iný. "Taký veselší, ale primitívnejší. Sme sa schádzali viacej, teraz nikto nepríde ani susedia ani nič," dodala. 

Pani Anna hovorí o tom, že recept na dlhovekosť nemá. Za všetkým je vraj domáca strava a veľa ovocia. Narodeniny oslávila v kruhu svojej rodiny, dcéry, vnúčat a pravnúčat, prišli aj gratulanti z obecného úradu. Žije s dcérou a zaťom, ktorí už majú tiež na krku osemdesiatku.

Podľa odhadov štatistického úradu počet storočných ľudí a vyššie dosiahol u nás historické maximum v roku 2018 ich bolo 1149. "Z toho dve tretiny sú ženy a jedna tretina sú muži," informuje Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR. Najviac z Prešovského a Košického kraja. Štatistiky ukazujú aj to,že populácia starne.

"Prvýkrát počet dôchodcov prekročil počet detí. Na sto detí má Slovensko 102 seniorov," dodala Morháčová. 

Pozrite si archívnu reportáž o 100-ročnej Slovenke a jej recepte na dlhovekosť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy