Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Talianska novinárka pre TV JOJ o sledovaní Kuciaka: Fotky sú pravdivé, pred vraždou bol sledovaný
Zdielať na

Talianska novinárka pre TV JOJ o sledovaní Kuciaka: Fotky sú pravdivé, pred vraždou bol sledovaný

BRATISLAVA / Talianska novinárka zaoberajúca sa mafiou zverejnila v tamojšej televízii 12 reportáž o Jánovi Kuciakovi a jeho sledovaní pred vraždou. Dokazujú to fotografie, ktoré zverejnila. Informácie okamžite prevzali aj slovenské médiá - Denník N a ďalšie. TV JOJ sa podarilo skontaktovať s talianskou novinárkou Mariou Graziou Mazallo, ktorá na reportáži pracovala.

Pred budovou, kde Ján Kuciak pracoval vznikli fotografie, ktoré zverejnila talianska televízia Rai1 s nasledovným komentárom:"Tu sú fotky študované štyrmi vrahmi. Dnes sú vo väzení. Ján Kuciak bol pred vraždou sledovaný, špehovaný, odpočúvaný, fotený v každej chvíli svojho bežného života až po svoj dom, kde bol zavraždený spolu so svojou priateľkou Martinou. "

Autorkou textu je skúsená talianska novinárka Maria Grazia Mazzolová. "Mam profesionálnu povinnosť mlčať odkiaľ pochádzajú fotky zo sledovania Jána Kuciaka. Fotky sú pravdivé a nachádzajú sa aj vo vyšetrovacom spise. Je dôležité zistiť, prečo mladý novinár, ktorý pracoval na prípadoch prania špinavých peňazí na medzinárodnej úrovni bol špehovaný, sledovaný a fotografovaný," povedala. 

"Tak je úplne evidentné, že tie fotografie nie sú vyrobené za účelom nejakej kompromitácie a diskreditácie Jána Kuciaka, ale že to bolo monitorovanie jeho denného pohybu, cestou z redakcie domov do Veľkej Mače, aby tí potenciálni páchatelia, vykonávatelia vedeli o jeho denných zvykoch," vyjadril sa Marek Vagovič z aktuality.sk. 

Ján Kuciak pracoval na viacerých kauzách, vrátane kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý sa mu mal aj vyhrážať. Kočner je momentálne vo väzbe za kauzu zmeniek televízie Markíza. Reportér spolupracoval aj s českou investigatívnou novinárkou Pavlou Holcovou. "Nemyslím, že by to bolo objavné alebo šokujúce zistenie, že také fotky existujú. Práve preto, že drvivá väčšina zavraždených novinárov bola sledovaná," skonštatovala Pavla Holcová. 

​Autori fotografií nie sú známi. Avšak v uplynulých dňoch vyšla navonok správa, že Kuciaka, a nie len jeho, mali lustrovať na pokyn teraz už bývalého prezident Tibora Gašpara, ktorý to odmietol a pre TV JOJ povedal, že podáva trestné oznámenie. A z funkcie poradcu ministerky Sakovej odstúpil. Holcová má svoj tip na autora fotiek, avšak necháva si ho radšej pre seba. "Myslím, že to meno už aj prebehlo slovenskými médiami," dodala.

Pozrite si reportáž, ako a prečo mali lustrovať Kuciaka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy