Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je ticho. Podozriví sa na slobodu nepýtajú
Zdielať na

V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je ticho. Podozriví sa na slobodu nepýtajú

BRATISLAVA / Od popravy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už uplynulo 276 dní. Kým ešte koncom septembra bol okolo prípadu rozruch pri zatýkaní podozrivých, teraz už zasa zavládlo ticho. Polícia naposledy prezradila detaily pred dvoma mesiacmi. Štyria obvinení páchatelia sa na slobodu ale nedomáhajú a žiadne nové obvinenie nepribudlo.

"Chceme ubezpečiť verejnosť, že orgány činné v trestnom konaní v predmetnej trestnej veci naďalej intenzívne konajú. Akonáhle to situácia dovolí, bude prokuratúra o výsledkoch vyšetrovania informovať," uvádza sa v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry. Nové informácie nemá ani mama Martiny Kušnírovej. "Žiadne nové informácie nemám, tak neviem, čo sa deje. Proste dlhé ticho. Či nejak sa im nedarí vo vyšetrovaní," povedala Zlatica Kušnírová.

Prípravné konanie v tejto veci stále trvá, vyšetrovací tím zhromažďuje a vyhodnocuje dôkazy, a to najmä tie, ktoré zaistili počas domových prehliadok. Okrem toho podľa Daniela Lipšica sú v hre u štyroch obvinených páchateľov aj znalecké posudky, a to z oblasti psychiatrie a psychológie. "Teraz je hlavný zámer mať čo najviac dôkazov vo vzťahu k osobe alebo osobám, ktoré boli tými objednávateľmi," uviedol advokát rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic. 

U páchateľov je zaujímavý aj fakt, že sa nedomáhajú na slobodu. Obvineniu z úkladnej vraždy čelí Zoltán, expolicajt Tomáš a bývalý vojak Miroslav. Alena je obvinená z objednávky popravy. "Špecializovaný trestný súd pracovisko Banská Bystrica v tejto trestnej veci neeviduje žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

"Každý obvinený, pokiaľ je vzatý do väzby, má právo každých 30 dní od právoplatnosti predchádzajúceho rozhodnutia o väzbe, žiadať o prepustenie," uviedol advokát Milan Ficek. V prípade sa aktívne pracuje aj podľa Daniela Lipšica: "Už sa pristupuje k preverovaniu výpovedí obvinených, najmä obvineného, ktorý spolupracuje". Tým je obvinený Zoltán. Krátko po zatknutí mali byť náznaky spolupráce aj u obvinenej Aleny. "Zatiaľ informáciu o tom, že by spolupracovala alebo vypovedala nemám," povedal Lipšic. Mama Martiny, Zlatica Kušnírová obvinenej Alene ale nedokáže odpustiť. "Tej Alene, keby jej tak dcéru niekto, ako by potom rozprávala? Ako by žila? To je neodpustiteľné," povedala Zlatica Kušnírová. 

Kedy v tejto veci padne obžaloba nie je známe. "Pokiaľ sú naozaj silné dôkazy, tak môžeme pomerne skoro čakať aj obžalobu," dodal Ficek. Podľa Lipšica to ale ešte nejakú dobu potrvá. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy