Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko poskytne útočisko 250 utečencom. Budú u nás maximálne pol roka
Zdielať na

Slovensko poskytne útočisko 250 utečencom. Budú u nás maximálne pol roka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko dočasne príjme 250 utečencov. Rozhodnutie padlo v rámci spolupráce s medzinárodnými organizáciami v programe pomoci pri presídlení utečencov.

Na základe pripravenej dohody medzi slovenskou vládou a Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov, ako aj Medzinárodnej organizácie pre migráciu poskytne Slovensko dočasné útočisko na maximálne pol roka. Potom budú utečenci umiestnení v cieľovej krajine. Finančné výdaje spojené s pobytom uhradí Slovensko. "Týchto utečencov vyberáme v spolupráci s UNHCR a IOM priamo a privezieme ich do humanitárneho centra v Humennom. Následne po šiestich mesiacoch putujú do finálnej, respektíve cieľovej krajiny, v drvivej väčšine prípadov je to USA," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Prijatí utečenci budú umiestnení v azylovom zariadení ministerstva vnútra. Na základe dohôd Slovensko vykonalo od roku 2009 šesť humanitárnych transferov. Pomohlo tak pri presídlení viac ako 1000 utečencov do vyspelých krajín, medzi ktorými je USA, Kanada a Nórsko. Išlo o osoby z táborov v Afrike, v Ázii a na Blízkom východe. 

Slovensko odmietlo prijímanie utečencov na základe povinných kvót. Pre tromi rokmi sme ale pomohli Rakúsku s náporom utečencov. Okrem toho poskytlo Slovensko azyl 149 asýrskym kresťanom z Iraku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy