Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opoziční poslanci požadujú väčšiu kontrolu pozemkového fondu
Zdielať na

Opoziční poslanci požadujú väčšiu kontrolu pozemkového fondu

BRATISLAVA / Slovenský pozemkový fond už zrejme bude musieť zverejňovať ceny pozemkov pre reštituentov. Po tom, čo televízia JOJ upozornila na začierňovanie údajov pri zverejňovaní zo strany fondu, sa ľady pohli. Poslanci, ktorých to rozhnevalo, prichádzajú s novelou zákona. Ten má uložiť povinnosť zverejňovať ceny štátnych pozemkov

Slovenský pozemkový fond by mal v zmluvách zverejňovať cenu, za ktorú majetok štátu predáva. Myslí si to nezaradený poslanec Zsolt Simon, ktorý na štvrtkovom brífingu avizoval, že spolu s poslancami z OĽaNO Jozefom Rajtárom a Richardom Vašečkom predložia novelu zákona o pozemkovom fonde.

Podľa súčasného znenia zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách SPF pri uzatvorení zmluvy s reštituentmi zverejňuje ich meno, adresu trvalého pobytu, číslo parcely, ale nie cenu. Poslanci to chcú zmeniť, keďže podľa nich cena nie je osobným údajom a nemôže byť predmetom utajovania, keďže fond spravuje majetok štátu.

Zverejňovaním cien chcú poslanci zvýšiť kontrolu Slovenského pozemkového fondu. V novele zákona, ktorú poslanci predložia, by tým pre SPF vznikla povinnosť zverejňovať cenu predaného majetku do piatich dní od podpísania zmluvy.

Výhovorky posilňujú domnienky 

"Návrh zákona veľmi jednoduchým spôsobom zabezpečuje transparentnosť tam, kde to doteraz chýbala. Na Slovenskom pozemkovom fonde sa v minulosti prevádzali pozemky za rôznych okolností a korupčným spôsobom," uviedol Jozef Rajtár z OĽaNO, podľa ktorého novela zákona nijako nezaťaží rozpočet štátu.

"Existuje nejaký dôvod, aby sme pred kýmkoľvek tajili cenu majetku, za ktorú ho štát predáva? Výhovorky len posilňujú domnienku, že na pozemkovom fonde sa deje niečo nekalé," skonštatoval Simon. Zároveň uviedol, že ak chce vláda bojovať proti schránkovým firmám, malo by byť v jej záujme bojovať aj proti nekalým praktikám na SPF.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy