Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Meteorologička Miriam Jarošová varuje: Na Dušičky sa výrazne ochladí
Zdielať na

Meteorologička Miriam Jarošová varuje: Na Dušičky sa výrazne ochladí

SLOVENSKO / Október je na konci a opäť sa priblížil deň, keď si viac spomíname na tých, ktorí zostali už iba v našich spomienkach. Meteorologička Miriam Jarošová varuje pred výrazným ochladením.

November je mesiac, keď sa veľmi často objavujú hmly pretrvávajúce v nižších polohách po celý deň. Sychravé, hmlisté počasie zaliezajúce až pod kožu má aj svoj neoficiálny názov: dušičkové počasie. Tento rok to ale vyzerá tak, že by sa práve okolo prelomu mesiacov mal objaviť prílev chladnejšieho vzduchu od severu - severovýchodu k nám.

Už počas víkendu sa bude zväčšovať oblačnosť, prehánok bude pribúdať, hranica sneženia sa bude udržiavať na výške 1100-1200 m. Cez deň bude teplotný interval od 6 do 12°C.

Prúdenie vzduchu od severu sa naplno prejaví na prelome mesiacov. Vtedy medzi tlakovou výšou nad centrálnou Európou a nížou nad Ruskom k nám prenikne studený vzduch zo severných zemepisných šírok.

V pondelok, 31.októbra, by mala prevládať premenlivá, postupne až veľká oblačnosť s početnými prehánkami, postupne od asi 800 metrov snehovými. Bude veterno, teplota sa bude udržiavať od 8 do 12°C, ale na severe a východe iba od 4 do 8°C. Pri snežení a vetre sa ojedinele môžu tvoriť snehové jazyky.

Dušičkové sneženie

Najhoršie to z dnešného pohľadu vyzerá v utorok, 1.novembra. "Pri premenlivej oblačnosti a častých prehánkach, sa snehová vločka objaví už od výšky asi 500 až 600 metrov," uviedla meteorologička Najlepšieho Počasia Miriam Jarošová. Veterné počasie bude pokračovať. Denná teplota dosiahne od 3 do 8°C. Počas noci sa na severe vytvorí aj slabá snehová pokrývka. Pretože v tento deň sa chodí po cintorínoch a premávka je hustejšia, buďte ohľaduplní a pozornejší.

Ďalšie dni nového mesiaca budú ešte v prúdení studeného vzduchu, ale jeho prílev bude pomaly slabnúť. Hranica sneženia sa zdvihne na asi 900 až 1000 metrov, vietor sa pomaly upokojí. Výraznejší vzostup teploty nečakajte, stále to bude od 3°C na severe, po 9 až 10 stupňov na juhu. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy