Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Reflexné prvky zachraňujú životy. Nehôd pre malú viditeľnosť chodcov pribúda
Zdielať na

Reflexné prvky zachraňujú životy. Nehôd pre malú viditeľnosť chodcov pribúda

BRATISLAVA / Nie je nič horšie, ako keď sa z tmy pred autom vynorí chodec v tmavom oblečení, bez čohokoľvek, čo by aspoň trochu žiarilo. Je preto nevyhnuté si obliecť aspoň jeden reflexný prvok, ktorý dá vodičovi signál, že má byť opatrnejší.

"Pred pár rokmi ministerstvo vnútra robilo kampane, po kostoloch vyzývali dôchodcov, aby si obliekali reflexné prvky," hovori dopravný analytik Maroš Palesch. Chodci si musia uvedomiť, že ťahajú za ten kratší koniec. Šoféri sú chránení plechmi auta.

"Reflexná páska za pár centov môže zachrániť život," pokračuje Palesch. V dnešnej dobe je aj veľa vecí vyrábaných s reflexnými prvkami. Od tenisiek, cez tričká až po čiapky. Nič na náhodu nemôžu nechávať ani cyklisti.

"Ja mám bicykel vysvietený ako cirkusácky kamión," hovorí analytik. Blikajúce svetielka sú výborné aj pre matky s deťmi. Stmieva sa skoro a kočík je možné osvietiť si aj takýmto spôsobom. Nosiť reflexné prvky je povinné mimo obce.  Deti do 15 rokov musia nosiť reflexné veci aj v obci. "Keby bolo na mne, určite zavediem nosiť ochranné prvky aj v obci," dodáva Palesch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy