Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci už idú po Hodvábnej ceste. Čína má s nami najlepšie vzťahy
Zdielať na

Slováci už idú po Hodvábnej ceste. Čína má s nami najlepšie vzťahy

BRATISLAVA / Slovensko v júli 2016 vstúpilo do Komory hodvábnej cesty, ktorú sa už nejaký čas usiluje Čína obnoviť. Už o pár mesiacov tu máme čínsku delegáciu a prvé podpisy dohôd. Týkajú sa hlavne bezpečnosti internetového prepojenia dopytu a ponuky. Čína má záujem o slovenské výrobky, turistický ruch, ale aj vzdelávanie na našich školách. Biznis však nebude iba s Čínou, ale aj s ďalšími päťdesiatimi členskými krajinami Komory hodvábnej cesty.

Staroveká obchodná trasa medzi Čínou a Európou, tzv. Hodvábna cesta znovu ožíva a Slovensko sa stáve jej súčasťou. 

Obchodnú komoru hodvábnej cesty založila čínska strana a Slovensko sa stalo jej členom v lete tohto roku. V týchto dňoch je to prvá naša členská aktivita. "Sme podpísali prvú realizačnú dohodu a je to tzv. Electric HC," povedal predseda SOPK Peter Mihók.

V podstate ide o internetovú sieť ponuky a dopytu a overovanie firiem  nielen medzi členmi tejto komory. Oblastí, v ktorých je možné robiť obchod, je obrovské množstvo. "V Číne vznikla obrovská stredná vrstva, ktorá je zvyknutá, že európske výrobky sú kvalitné," povedal predseda Slovensko-Čínskej podnikateľskej rady Pavol Antalič.

A aj keď sú drahšie, sú ochotní zaplatiť viac. Čínsky trh je európskym tovarom nenasýtený, a to je príležitosť aj pre nás. Strategicky by sme sa však vraj nemali zamerať na čínske metropoly. "V Číne sa musíme zamerať na regióny," hovorí Mihók.

Pokiaľ ide o doterajšie čínsko-slovenské vzťahy, tak aj napriek občasným škrípancom, akým bola nedávna návšteva dalajlámu, stále patria k najlepším. 

"Slovensko má s Čínou najlepšie vzťahy spomedzi krajín strednej Európy," povedal Li Zhonghang generálny sekretár Komory hodvábnej cesty. Máme šance pritiahnuť sem státisíce čínskych turistov, ktorí sa vo svete stali už najžiadanejšími. Rokovania budú pokračovať aj v utorok s vládnymi predstaviteľmi a takisto aj medzi podnikateľmi. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy