Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nultý obchvat v Bratislave naberá reálne kontúry, začína sa stavať
Zdielať na

Nultý obchvat v Bratislave naberá reálne kontúry, začína sa stavať

BRATISLAVA / Ešte pred mesiacom to vyzeralo, že výstavbu nultého obchvatu Bratislavy budú musieť pre nevysporiadané pozemky odložiť. Hlavné mesto túto hrozbu v poslednej chvíli odvrátilo, a v pondelok sa tak môže naostro začať s výstavbou projektu za približne jeden a trištvrte miliardy eur. Popoludní totiž pri Šamoríne oficiálne poklepú základný kameň oboch ciest.

Obchvat hlavného mesta diaľnicou D4 a rýchlostnou cestou R7 dostane po pondelku opäť reálnejšie kontúry. Projektu už nič nestojí v ceste a po rokoch čakania sa môže konečne začať stavať.

O 13tej hodine v Šamoríne poklepú základný kameň stavby. Netrpezlivo na jej dokončenie čakajú najmä obyvatelia obcí v blízkosti Bratislavy, ktorí každé ráno a popoludní trávia hodiny v nekončených zápchach. Počas prípravy projektu sa podarilo vysúťažiť prekvapujúco nízku cenu a nájsť kocesionára, ktorý celé dielo zhotoví. 

"Táto súťaž bola jedna z najčistejších, aké som v mojom živote zažil," povedal Carlos Ugarte, šéf spoločnosti Cintra.

Prácu na projekte dostane okolo tisíc ľudí. Spoločnosť chce na Slovensko priniesť know how a manažment. Samotní Bratislavčania by síce prijali obe cesty už dnes, no každodenné kolóny z južných smerov budú musieť ešte nejaký čas pretrpieť. Ak sa nič nepredvídané nestane, projekt D4 a R7 by mali odovzdať najneskôr v roku 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy