Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za rodinné tragédie môže žiarlivosť a alkoholizmus
Zdielať na

Za rodinné tragédie môže žiarlivosť a alkoholizmus

BRATISLAVA / Odborník na kriminalistiku porozprával o najčastejších motívoch vrážd v rodinách. Z dlhodobého hľadiska nie je možné určiť či zabíjajú častejšie muži alebo ženy. Ide o útoky v amoku, riadené pudmi, v čase kedy pretečie pohár trpezlivosti.

"V prípade útoku mužov to prevažne bývajú žiarlivostné afekty, alkoholizmus dlhodobí, kedy ten nekonrolovaný útok je s použitím alkoholu alebo drog," povedal Jozef Meteňko z katedry kriminalistiky a forénznych vied.

Aj rodinné problémy manželov z obce Reca v seneckom okrese sa začiatkom januára minulého roka skončili vraždou. Pár mal nezhody už dlhší čas a všetko smerovalo k rozvodu. Peter to ale ukončil skôr a drastickejšie. Najskôr mal svojej manželke streliť do hlavy a hrudníka. Potom zbraň otočil aj proti sebe a zastrelil sa ranou do hlavy. Zostali po nich dve malé siroty.

"Motívy sú zvyčajne naviazané na vzťahy tej konkrétnej dvojice, to je vo väčšine a minimálne na nejaké vzťahy s treťou osobou," hovorí Meteňko.

K podobnému nešťastiu takmer došlo koncom januára 2015 v Martine. Päťdesiattriročná Iveta útok svojho exmanžela prežila len zázrakom. Potom ako ju napadol nožom, utekala k susedom, ktorí ju pustili dnu a pred útočníkom v poslednej chvíli zabuchli dvere. Muž sa na vraždu svojej exmanželky pripravil – okrem dvoch nožov mal pri sebe slzný plyn a kladivo. Počkal si ju vo vchode pred, ktorým sa po nevydarenej vražde sám zastrelil.

Dlhodobý konflikt

"Veľmi často to býva nejaký dlhodobí konflikt, nejaké násilie v rodine, to býva častejšie zo strany žien potom tá agresivita," myslí si odborník.

Presne tak ako v posledný marcový deň minulého roka. V Čachticiach sa manželská hádka skončila krvavým útokom. Manželka vzala do rúk kuchynský nôž, zahnala sa ním a mužovi zasiahla auortu. Päťdesiatpäťročný Miroslav vykrvácal. Podľa susedov s ním žena nemala ľahký život. Nielenže finančne ťahala domácnosť, nezamestnaný manžel sa navyše často pozeral na dno pohárika. Aj tento prípad dokazuje ako najčastejšie útočia ženy.

Nedávno šokoval verejnosť prípad zo Spišskej Novej Vsi. Policajt zavraždil svoju nastávajúcu manželku iba deň pred svadbou. Malo sa tak stať v ich byte. Telo potom odviezol k levočskej priehrade, kde ho zapálil a potom zakopal.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy