Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stretli sa ministri zdravotníctva. Diskutovali o nedostupnosti liekov
Zdielať na

Stretli sa ministri zdravotníctva. Diskutovali o nedostupnosti liekov

BRATISLAVA / Ministri zdravotníctva 28 členských štátov Európskej únie v Bratislave rokovali aj o problematike nedostupnosti liekov na humánne použitie, ktorá je aktuálna vo viacerých európskych krajinách. Neformálne stretnutie sa konalo 3. a 4. októbra, pričom ho viedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Stretnutia sa zúčastnil aj európsky komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis a regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Zsuzsanna Jakab.

Tomáš Drucker uviedol, že medzi dôvody patria napríklad nízke ceny liekov a následný paralelný export, výpadky vo výrobe či nedostupnosť účinných látok. Ministri sa zhodli, že jednotlivé členské štáty môžu v tejto oblasti uspieť aj prostredníctvom včasnej a operatívnej výmeny informácií a pravidelným mapovaním situácie, pričom prioritou je spolupráca členských štátov v tejto oblasti.

"Na tomto fóre sme sa zamerali najmä na pomenovanie hlavných príčin nedostupnosti liekov a hľadanie možností, ako túto problematiku riešiť. Cieľom nás všetkých je zabezpečiť našim pacientom kvalitnú, bezpečnú a dostupnú liečbu," povedal slovenský šéf rezortu zdravotníctva.

Skvalitňovanie potravín

Ďalšou témou, ktorú na stretnutí prediskutovali, bolo aj skvalitňovanie potravín. Ministri sa zamerali na získanie a vyhodnotenie osvedčených postupov členských štátov v tejto oblasti. Vzhľadom na neustále sa zvyšujúci výskyt nadváhy a obezity v Európe, ktorý už dosiahol úroveň epidémie, je podľa zástupcov Európskej únie zodpovedných pre zdravotníctvo potrebné apelovať na zníženie nadmerného príjmu energie, nasýtených tukov, transmastných kyselín, cukru a soli v potravinách.

TV JOJ/Daniel Levický Archleb

​Účastníci neformálneho stretnutia diskutovali tiež o problematike tuberkulózy v Európe, jej liečbe, probléme multirezistencie a očkovaní. Ide o ochorenie, ktoré nie je len problémom verejného zdravotníctva, ale z globálneho hľadiska aj sociálnou, ekonomickou a bezpečnostnou hrozbou.

"Slovensko je krajinou strednej Európy, ktorá má dôsledne prepracovaný systém monitoringu a dispenzarizácie pacientov s TBC," doplnil minister Drucker.

Spotreba antibiotík

Ministri sa takisto venovali otázke vakcinácie, ktorá úzko súvisí so spotrebou antibiotík, pretože znižovanie vakcinácie má za následok vyššiu spotrebu antibiotík.

"Globálny akčný plán proti antimikrobiálnej rezistencii by mal byť jednou z priorít zdravotníckej politiky každej krajiny," skonštatoval slovenský minister zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy