Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dokument reportérky TV JOJ o Gabčíkovi si všimla už aj česká televízia
Zdielať na

Dokument reportérky TV JOJ o Gabčíkovi si všimla už aj česká televízia

Zdroj: Z pripravovaného filmu Gabčík a Malinová

PRAHA / V týchto dňoch mal v Česku premiéru dlho očakávaný hollywoodsky film Anthropoid, ktorý zachytáva najväčší odbojový čin počas II. svetovej vojny, atentát na zastupujúceho Ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Vykonali ho Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš.

Film režiséra Seana Ellisa má veľmi priaznivé recenzie. Jediné, čo mu trochu vyčítajú je, že sa nedržal úplne presne historických faktov. V recenzii Českej televízie sa píše, že ak chcete vidieť ako atentát skutočne prebiehal a chcete poznať historické fakty tohto, pre dejiny Európy významného činu, môžete si pozrieť dokumentárny film Veroniky Homolovej Tóthovej, ktorý nakrútila pre TV JOJ pod názvom Atentát na Heydricha: Príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša. 

V recenzii Českej televízie sa píše: "Návrat k fascinujúcej a výpovednej sile historických faktov predstavuje vydarený slovenský dokument s ilustratívnym názvom Atentát na Heydricha – Príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ktorý túto tému reflektoval pred tromi rokmi."

Autorku scenára a režisérku dokumentu táto recenzia veľmi potešila: "Je skvelé, že si tento dokument, ktorý sme pripravovali viac ako dva roky, všimli aj v Českej televízii a najmä, že ho odporúčajú, ak si chce divák pozrieť ako sa ten atentát skutočne odohral. Na historických faktoch sme si dali naozaj veľmi záležať a použili veľké množstvo archívnych materiálov."

Dokument tvorcovia nakrúcali v Prahe, Nemecku, Rakúsku a na Slovensku. Veronike Homolovej Tóthovej sa dokonca v Slovenskom národnom archíve podarilo nájsť zabudnutý spis ohľadom vyšetrovania rodiny Jozefa Gabčíka. 

Celý dokument Veroniky Homolovej Tóthovej, Atentát na Heydricha – Príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, si môžete pozrieť TU:

V súčasnosti pripravuje Veronika pokračovanie tohto filmu. "Jeho pracovný názov je zatiaľ "Málo známe fakty" a mal by mať tri časti. Jedna sa týka toho, že iba pred asi rokom a pol sa podarilo nájsť zatiaľ jediný dokument, ktorý dokazuje, že Gabčík na Heydricha strieľať chcel, ale zasekol sa mu náboj. Tá druhá ukáže ako prebiehala Heydrichova operácia a vysvetlí aj príčinu jeho smrti, ktorá je doteraz opradená množstvom mýtov, napríklad ohľadom jeho otrávenia. A tretia časť bude nielen historicky presná, ale aj veľmi emotívna. Gabčík mal v čase atentátu v Prahe vážnu známosť, Annu Malinovú. Bola to mladá vdova, ktorá mala 3-ročnú dcérku. Annu Malinovú za pomoc Gabčíkovi popravili, jej dcérka prežila. A my sme ju našli," dodáva Veronika Homolová Tóthová.

Dokument by mal byť hotový v priebehu budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy