Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Namiesto koncertu výsmech. Tieto komentáre zrušili kultúrne podujatie
Zdielať na

Namiesto koncertu výsmech. Tieto komentáre zrušili kultúrne podujatie

BRATISLAVA / Plánovaný koncert bývalého člena nitrianskej extrémistickej kapely Biely odpor spustil na sociálnych sieťach vlnu odporu. Ale tentokrát to ľudia poňali inak. Stránku zaplavili desiatky vtipných komentárov, obrázkov a otázok, ktoré narážajú na symboly nacizmu, rasizmu a extrémizmu. Ale veľmi sofistikovaným spôsobom.

Napríklad ponúkajú odvoz na koncert autobusom plným dobrej nálady a veselých ľudákov so skratkou SS 88 - SS ako nacistická elitná jednotka a 88 ako skratka pre pozdrav Heil Hitler. 

Okrem vtipných fotografií sa ľudia pýtali aj organizačné otázky. Napríklad, či sa účastníci musia pri vstupe preukázať rodným listom na preukázanie čistej rasy,alebo či je problém ružová bombera, ale aj na rôzne zľavy. Napríklad pre ročník 88, ľudí vo veku 88 rokov alebo skupinová zľava s pripojenou fotografiou Ku Klux Klanu. 

Satirické komentáre

"Pointa je práve v tej inteligencii, pokiaľ si vedia dať dokopy súvislosti a vyťažiť z témy maximum,  tak sa ľudia radi pripoja, pokiaľ je to iba bohapusté hejtovanie a kritizovanie, to nedokáže strhnúť až toľko ľudí," povedal odborník na sociálne siete Peter Šebo.

V priebehu niekoľkých hodín sa na profile plánovaného koncertu objavilo toľko vtipných a satirických komentárov, že sa to dá označiť za hnutie. Ľudia posieľali návrh na vizuál nového menu:

Facebook

​Objavili sa aj ostrejšie otázky. Napríklad, či si majú doniesť fakle, alebo sa budú páliť knihy a oheň zabezpečí organizátor, alebo či je pre návštevníkov pripravený nejaký "tábor". Na aké tábory pisateľ narážal, je zrejmé. 

Koncert zrušili

Bratislavský klub plánovaný koncert Ondreja Ďuricu zrušil. Spevák reagoval len na sociálnej sieti s tým, že sa pokúsi nájsť iné miesto, pretože koncertom chce pomôcť ťažko chorému Radovi a ďalším dvom rodinám. 

Podobne dopadol aj plánovaný koncert veľmi podobne orientovanej kapely Krátky Proces v trnavskom City klube. Tiež sa rozbehla podobná kampaň na sociálnych sieťach, výsledkom čoho bolo zrušenie koncertu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy