Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko má nové vládne lietadlo, do hangáru pribudol Fokker 100
Zdielať na

Slovensko má nové vládne lietadlo, do hangáru pribudol Fokker 100

BRATISLAVA – Letka ministerstva vnútra už má k dispozícii ďalšie lietadlo, ktoré rezort kúpil v rámci jej čiastočnej obmeny. Ide o jedno z lietadiel Fokker 100. Stroj už má nový náter podobný tomu, aký dostal vládny Airbus -319, ktorý do letky pribudol v júni. Ďalší Fokker očakávajú do konca tohto roku.

V rámci obnovy letky rezort kúpil od rakúskej spoločnosti dve lietadlá Fokker 100, ktoré boli vyrobené v roku 1991, majú nalietaných 30-tisíc hodín a dolet približne 4 900 kilometrov. Kapacita je 30 miest, lietadlo má na palube aj jedno lôžko pre ležiaceho pacienta.

Náklady na oba stroje vrátane prostriedkov na generálnu opravu, by nemali spolu presiahnuť päť miliónov eur. Minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s Fokkermi uviedol, že ich bude po desiatich až pätnástich rokoch potrebné vymeniť.

Bude ešte slúžiť

Airbus A-319 tiež nie je nový, lietadlo malo ale veľmi málo nalietaných hodín. Slúžiť by mohlo ďalších 30 rokov. Ministerstvo vnútra zaň zaplatilo 41,9 milióna eur. Toto lietadlo je možné v prípade potreby zmeniť v jednej časti na evakuačnú palubu, čím sa zdvojnásobí jeho kapacita. Po úprave je možné vytvoriť päť zdravotníckych lôžok.

​Ministerstvo vnútra malo doteraz v letke dve lietadlá Jak-40 a dva Tupolevy TU-154 M, z ktorých jeden je odstavený na ploche a nelieta. Lietadlo TU-154 M bude aspoň tri nasledujúce roky slúžiť ako záloha, prípadne na humanitárne účely. Jeden Jak-40 bude lietať už len tento rok, druhý o rok dlhšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy