Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda odsúhlasila Bielu knihu o obrane
Zdielať na

Vláda odsúhlasila Bielu knihu o obrane

BRATISLAVA – Slovensko sa snaží na zmenenú bezpečnostnú situáciu zareagovať aj zmenou tzv. Bielej knihy o obrane Slovenskej republiky. Ide o politicko-strategický dokument, ktorý by mal určiť smerovanie ďalšieho rozvoja obrany štátu do roku 2030. Vláda tento materiál ministerstva obrany v stredu schválila.

Návrh novej Bielej knihy vznikol revíziou dokumentu z roku 2013 a kladie dôraz na zvyšovanie obranyschopnosti Slovenskej republiky a na zvyšovanie pripravenosti a bojaschopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky, zdôrazňuje v predslove materiálu minister obrany Peter Gajdoš. Zreálnenie ohrozenia štátu si pritom žiada podľa ministra položiť väčší dôraz na ťažšiu výzbroj a techniku s väčšou palebnou silou, manévrovateľnosťou a ochranou živej sily.

Využitie ozbrojených síl

Tento strategicko-politický dokument jasnejšie definuje využitie ozbrojených síl v podmienkach Slovenska a v strednodobom horizonte stanovuje priority, uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Marian Majer. Podľa analytika nemení zásadným spôsobom doterajšie budovanie Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ale snaží sa reagovať na zmeny v bezpečnostnom prostredí, ktoré nastali.

Majer pozitívne hodnotí aj to, že je snaha o súlad strategicko-politických cieľov s dlhodobým plánovaním a materiál sa hlási k záväzku dať 1,6 percenta HDP obranných výdavkov do roku 2020 zo summitu NATO vo Walese, ako aj k dlhodobému odporúčaniu, aby to boli dve percentá. Toto všetko podľa neho na papieri vyzerá dobre, dôležitá však bude implementácia do praxe, zdôraznil.

Biela kniha

V návrhu sa kladie dôraz na primárnu zodpovednosť Slovenska za vlastnú obranu, ale aj dôraz na plnenie záväzkov v zmysle článku 5 Severoatlantickej zmluvy vrátane zabezpečenia jednej mechanizovanej brigády. Tá, ako priblížil Gajdoš pri predstavovaní návrhu v júli, má mať od roku 2018 plnú operačnú spôsobilosť ako jednotka pre operáciu kolektívnej obrany. Počíta sa so zvýšením kapacity a efektivity bojových jednotiek, jednotiek bojovej podpory a bojového zabezpečenia.

Posilniť by sa mali aj jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. Pokračovaním výstavby práporu ISTAR sa dosiahne požadovaný nárast kapacít spravodajstva a prieskumu na taktickom stupni. Budú posilnené sily pre špeciálne operácie a ďalšie sily a spôsobilosti vrátane spôsobilostí použiteľných aj na boj proti terorizmu a proti hybridným a kybernetickým hrozbám, avizuje revidovaná Biela kniha.

Prezbrojovanie

Zvyšovanie pripravenosti a bojaschopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky je postavené na rozvoji v dvoch kľúčových oblastiach. Na prvom mieste sú ľudské zdroje, druhým pilierom je výzbroj a technika, ktoré sú tým najnákladnejším segmentom rozvoja spôsobilostí ozbrojených síl. Výmena, respektíve modernizácia výzbroje a techniky je kľúčom k pokroku v transformácii slovenských ozbrojených síl, zdôrazňuje sa v materiáli.

Prezbrojovanie a modernizáciu navrhuje súčasne vedenie rezortu obrany zabezpečiť v dvoch etapách. Prvú v rokoch 2016 – 2020 a druhú v rokoch 2021 – 2030. Pozemné sily by mali byť vyzbrojené bojovými obrnenými vozidlami 8 x 8, začať by sa malo s vyzbrojovaním bojovými obrnenými vozidla 4 x 4 a viacúčelovými taktickými vozidlami 4 x 4. Tieto vozidlá budú v prvej etape určené predovšetkým pre prápor ISTAR, 23. motorizovaný prápor a jednotku civilno-vojenskej spolupráce a vedenia psychologických operácií, píše sa v návrhu Bielej knihy.

Výmena vrtuľníkov

Podľa návrhu Bielej knihy sa vo vzdušných silách dokončí výmena dopravných lietadiel Spartan, bude sa pokračovať vo výmene stredných viacúčelových vrtuľníkov UH-60 Black Hawk. Biela kniha však hovorí aj o možnosti obstarať nové bojové vrtuľníky na základe analýzy potrieb a možností v kontexte vývoja bezpečnostného prostredia, ktorá sa má vypracovať do konca roka 2020. Vedenie rezortu bude stáť aj pred otázkou, či navrhnúť predĺženie technického života lietadiel L-39 alebo bude riešiť ich výmenu za nové viacúčelové podzvukové lietadlá. V prípade stíhacích lietadiel sa hovorí o potrebe ich výmeny za viacúčelové taktické lietadlá.

​V súvislosti s modernizáciou upozornil Majer na dve oblasti, o ktorých sa doteraz nehovorilo, a to o obrnenom vozidle 4 x 4 a o bojových vrtuľníkoch. Vzhľadom na požiadavku NATO, týkajúcu sa mechanizovanej brigády sa ako o priorite hovorilo predovšetkým o obstarávaní vozidiel 8 x 8. V prípade vrtuľníkov si Majer kladie otázku, či ide o snahu dovybaviť bojovými systémami už zazmluvnené viacúčelové vrtuľníky Black Hawk UH 60, alebo sa uvažuje nad kúpou typických útočných vrtuľníkov.

V prípade vrtuľníkov Black Hawk padlo rozhodnutie o ôsmich vrtuľníkoch len so základnou výbavou. Ich dovybavenie by dávalo zmysel a je to cesta, ktorú by Majer považoval za dobrý kompromis. Je ešte potrebné rozhodnúť o zvyšku viacúčelových vrtuľníkov. Zadefinované bolo, že ich treba 18, nakúpili sme deväť a ešte je potrebné rozhodnúť o ďalších deviatich, pripomenul analytik. V prípade stíhačiek stále platí, že treba začať modernizáciu nákupom alebo prenájmom, dodal. Biela kniha spomína, že do roku 2020 Slovensko udrží bojové tanky. Dovtedy by malo padnúť rozhodnutie, čo s nimi, pripomenul Majer.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy