Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chrípkové obdobie začína. Rozlíšte chrípku od prechladnutia
Zdielať na

Chrípkové obdobie začína. Rozlíšte chrípku od prechladnutia

BRATISLAVA / Chrípková sezóna je predo dvermi. Hovorí o tom minulotýždňový nárast chrípkových ochorení, ktorý zaevidoval Úrad verejného zdravotníctva. Zatiaľ síce ešte nezapĺňa čakárne ambulancií, prevenciu ale vraj netreba podceniť.

"Minulý týždeň bolo nahlásených 2 517 chrípkou nakazených ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo o vzostup o 111 percent. Môžeme teda hovoriť o nástupe chrípkovej sezóny," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Martina Merková. 

Lekárka rodičov upozorňuje, ako rozlíšiť chrípku od prechladnutia. "Bežné prechladnutia  začínajú škrabaním v hrdle, kýchaním, kašľom a teplota nastupuje neskôr. Chrípka začína náhle, z plného zdravia, zimnicou, alebo veľkou horúčavou. Prejaví sa vysokou teplotou. A všetky ostatné príznaky, kašeľ, výtok z nosa, kýchanie, nastupujú potom," opisuje doktorka Monika Antošová.

Človek je infekčný aj po ústupe horúčky. "Vírus chrípky sa vylučuje desať dní od začiatku ochorenia," pokračuje Antošová. Veľmi dôležité je umývanie rúk. "Vírus sa môže nachádzať na kľučkách, na počítači, na gombíkoch vo výťahu," vymenováva doktorka.  

"Najvhodnejší čas na očkovanie je od septembra do novembra," hovorí Merková. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy