Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia odhalila ďalšie účelové sobáše. Nevesty pochádzajú z Liptova a Zvolena
Zdielať na

Polícia odhalila ďalšie účelové sobáše. Nevesty pochádzajú z Liptova a Zvolena

BRATISLAVA / Po necelých dvoch týždňoch polícia opäť obvinila niekoľko osôb z prevádzačstva. Policajti z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii odhalili ďalšie účelové sobáše. Tentokrát na Liptove a vo Zvolene.

Vyšetrovateľ obvinil štyroch mužov a jednu ženu vo veku od 41 do 54 rokov z prevádzačstva. "Podľa policajného vyšetrovania mali zabezpečovať "nevesty" vo veku 21 až 43 rokov, najmä zo Zvolena a Liptovského Mikuláša pre ženíchov zo Srbska," povedala hovorkyňa policajného prezídia, Denisa Baloghová. Páchatelia sa zameriavajú hlavne na ženy zo sociálne slabšieho prostredia, ktoré pri vidine rýchleho zárobku, nezvážia možné riziká.

Po svadbe do Nemecka

Na Slovensku im vybavili všetky potrebné doklady a povolenia na sobáš v zahraničí. Potom ich vyprevadili za "ženíchmi“ do Srbska a za sľúbenú odmenu 3 500 eur sobáš uzavreli. Krátko po svadbe mali manželia cestovať do Nemecka a žiadať úrady o povolenie na pobyt.

"Vyšetrovatelia doposiaľ preukázali päť účelových sobášov, vyšetrovanie napreduje a smeruje k odhaleniu ďalších, minimálne dvadsiatich prípadov," hovorí hovorkyňa policajného prezídia, Denisa Baloghová.

Okrem rýchlo zarobených penazí, si ženy môžu spôsobiť aj poriadne problémy. V prvom rade ide o možné ohrozenie zdravia, či dokonca života. Ženy mužov často ani nevideli a tak uveria sľubom o dokonalom bezstarostnom živote. Často sa z nich stanú týrané ženy a sexuálne zneužívané obete.

Ďalšie problémy môžu nastať s rozvodom, vyživovacou povinnosťou, či dedením v prípade smrti partnera. Vzhľadom k tomu, že na Slovensku celkom prekvitá sobášna turistika, urády si už u nás dávajú na podozrivé sobáše pozor. "V prípade, že máme pocit, že ide o fingovaný sobáš, tak ako aj iné urady, kontaktujeme kompetentné orgány," hovorí Marek Tettinger, hovorca mestskej časti Nové Mesto.

Dvaja muži sú vo väzbe a zvyšných troch stíhajú na slobode. V prípade dokázania viny im hrozí osem rokov za mrežami. Vyšetrovatelia od začiatku tohto roku obvinili 23 osôb, ktoré sa podieľali na páchaní trestného činu prevádzačstva formou účelových sobášov.

Pred nedávnom sa stal podobný prípad

Svadba sa konala v Nových Zámkoch. Nevesta so ženíchom si však nestihli povedať áno a do siene vošli policajti, ktorí sobášu zabránili. Po úspešnom svadobnom akte a vybavení všetkých potrebných formalít k získaniu pobytu na Slovensku im mal cudzinec zaplatiť 4 000 eur. 

Trojici obvinenej z prevádzačstva hrozí trest na dva až osem rokov, stíhaní sú na slobode. „Ženích“ sa bude musieť vrátiť do Rakúska, kde je žiadateľom o azyl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy