Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Medvede zablúdili medzi ľudí
Zdielať na

Medvede zablúdili medzi ľudí

HRIŇOVÁ / Na okraji Hriňovej sa potuloval medveď. Ľudom sa ho podarilo nakrútiť na lúke asi 400 metrov od posledných domov. Kŕmil sa jablkami a hoci naňho pískali, nenechal sa vyrušiť. Podľa prírodovedca, ktorý medvede pozoruje celý život sú práve v tomto období zaujaté potravou. Zlezú aj do záhrad na ovocie, potrebujú sa totiž pripraviť na zimný spánok.

Zábery do videa nakrútili Hriňovčania, asi 400 metrov od domov pri Raticovom vrchu. Zhruba  trojročný medveď sa zatúlal k ľudským obydliam, aby si tu pochutil na jablkách.

Bol to trojročný medvedík, pestún, ktorého už medvedica poslala preč. Trvalo to niekoľko minút, ľudia boli od neho na pár desiatok metrov a hoci naňho pískali, zviera sa nenechalo vyrušiť a pokojne sa kŕmilo ďalej.

Nie je to prvýkrát čo medvede zablúdili až do Hriňovej. Videli ich túlať sa medzi domami kde hľadajú niečo pod zub.

32-ročná Michaela je lesníčka a kopce nad Hriňovou sú jej druhým domovom. S medveďom sa stretla už toľkokrát, že to prestala aj počítať. No vždy je opatrná.

Aj skúsený prírodovedec potvrdzuje, že stretnúť medveďa môžete ľahko práve v tomto období. Pred zimným spánkom sa totiž potrebujú vykŕmiť.

“Bol som včera v lese a videl som 8 hodujúcich medveďov, oni nemajú vianočné hody ale jesenné hody,“ hovorí Miroslav Saniga z ústavu ekológie LESA SAV.

Prírodovedec si myslí, že tohtoročná zima bude taká ako má byť, so snehom aj mrazom. A medvede sa uložia na zimný spánok už v polovici novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy