Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemocniciam chýba dôležitý liek Fraxiparine, zachraňuje životy
Zdielať na

Nemocniciam chýba dôležitý liek Fraxiparine, zachraňuje životy

BRATISLAVA / Najmä pri úrazoch ale aj pred rôznymi inými operáciami a po nich sa používa liek Fraxiparine, ktorý je pacientovi podávaný na riedenie krvi. V slovenských lekárňach je tohto lieku čoraz menej a lekárnici bijú na poplach.

"Lieku je nedostatok. Situácia je naozaj veľmi zlá aj v Univerzitnej lekárni," povedala prednostka Univerzitnej lekárne Tatiana Geročová. "V rámci nášho projektu nedostupné lieky dostávame neustále viacej hlásení, že tento liek je nedostupný," potvrdil Tomáš Turiak, viceprezident Slovenskej lekárnickej komory.

Život zachraňujúci liek môže potrebovať ktokoľvek z nás. Stačí ak si niečo zlomí, či podstúpi bežnú výmenu kĺbu. "Je dôležitý z toho dôvodu, že riedi krv, zabraňuje vzniku trombóz," vysvetľuje Turiak.

"Je nevyhnutný aj pre veľkú skupinu tehotných žien, ktoré tiež keď nebudú užívať tento liek pravidelne ako majú predpísaný, tak je tam vážne ohrozenie donosenia plodu," vysvetľuje odborná zástupkyňa lekárne v Prešove Katarína Novotná.

Vývoz lieku

"Nedostupnosť viacerých liekov na Slovensku aktívne riešime. Pripravili sme novelu zákona o lieku, od ktorej očakávame obmedzenie vývozu kategorizovaných liekov na minimum a zvýšenie dostupnosti liekov pre našich pacientov," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv vydal 12. augusta rozhodnutie o nepovolení vývozu liekov Fraxiparine. Pripravovaná novela ministerstva ani zákaz ústavu pre kontrolu liečiv situáciu nezlepšilo.

Miliónová pokuta

"Nezmenilo sa to ani úpravou ministerstva, ktoré určilo na tento liek výhradných dodávateľov," povedala Anna Vlhová z lekárne v Zlatých Moravciach. "Sťažnosti od lekárnikov evidujeme a pravidelne túto problematiku komunikujeme s výrobnou firmou,"  povedal vedúci odboru predaja Unipharma Juraj Dvonč. 

Výrobná firma bude od 1.januára 2017, ak prejde novela zákona o liekoch v parlamente, zodpovedná za nedostatok liekov na trhu. Od 1.januára by tým pádom mohla byť pokutovaná až do výšky 1 milióna eur.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy