Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ľubomír Vážny bude sedieť na dvoch stoličkách, ale dostávať len jeden plat
Zdielať na

Ľubomír Vážny bude sedieť na dvoch stoličkách, ale dostávať len jeden plat

BRATISLAVA / Ľubomír Vážny, ktorý vystriedal na stoličke riaditeľa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka, už mesiac rozhoduje o vyplácaní penzií, PNiek či materských. Hoci téma sociálnych dávok nebola v minulosti jeho doménou, už sa celkom orientuje.

Ľubomír Vážny nikdy nebol a ani nie je odborník na sociálne poistenie či dávky, ale verí, že jeho pohľad zvonku bude prínosom pre riadenie inštitúcie, kde ročne pritečie a na dávkach vyplatia 8 miliárd.

Zorientováva sa

Do funkcie nastúpil po Dušanovi Muňkovi 24 júla. Postupne sa udomácňuje nielen v kancelárii, ale aj v téme sociálnych dávok.

"Pevne verím, že postupujem v tom oboznamovaní sa s problematikou Sociálnej poisťovne a že už po tých 100 dňoch budem môcť povedať, že som sa zabýval alebo oboznámil," povedal.

Nateraz je isté to, že tak, ako aj jeho predchodca, bude súčasne poslancom národnej rady i šéfom jednej z najväčších štátnych inštitúcií. Plat bude mať len jeden, a to poslanecký. V Sociálnej poisťovni dostane minimum, teda 405 eur.

"V Sociálnej poisťovni mám minimálnu mzdu, to znamená, že ešte sporím náklady Sociálnej poisťovni," dodáva.

Elektronizácia

Jeho ambíciou bude dostať Sociálnu poisťovňu do 21. storočia. Viacerých klientov tento pokrok poteší, pretože si napríklad potvrdenia budú môcť vyriešiť elektronicky alebo nájsť informácie na internete.

"Samozrejme, tá manuálna práca naďalej ostane, ale zrýchlia sa procesy v rozhodovaní, v prenose dát medzi jednotlivými sekciami Sociálnej poisťovne a, samozrejme, chceli by sme, aby sa zrýchlili procesy pre klienta a nebolo už potrebné preukazovať rôznymi potvrdeniami nárok na jednotlivé dávky," vysvetľuje.

Podľa Vážneho tento pokrok bude záležať od rýchlosti elektronizovania celej štátnej a verejnej správy.

Muňko poslancom

Exminister dopravy či poradca pre investície má ale v rukách aj zmluvy podpísané tesne pred odchodom Dušanom Muňkom. Rušiť ich v pláne nemá. Len v prípade, "ak narazím na skutočnosť, že bol porušený, buď zákon o Sociálnej poisťovni, alebo sociálne poistenie, alebo zákon o verejnom obstarávaní".

Zmluvy podpísané tesne pred odchodom Muňka jeho nástupcovi neprekážajú.

Dušan Muňko zostáva poslancom národnej rady. Čo presne bude robiť, ani sám nevie. "Všetko sa uvidí," povedal.

Podľa informácií televízie JOJ sa poslanec Muňko svojho mandátu nevzdal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy