Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemocnice riešia týždenne minimálne tri otravy detí
Zdielať na

Nemocnice riešia týždenne minimálne tri otravy detí

BRATISLAVA / Každý druhý prípad, ktorý rieši Národné toxikologické centrum, sa týka otravy dieťaťa. Niekedy sa rodičia vyľakajú, lebo ich dieťa vypilo či zjedlo niečo, čo nemalo. Niekedy nejde o nič, inokedy môže ísť aj o život. V letnom období sú otravy u malých detí častejšie.

V Detskej fakultnej nemocnici ošetrujú každý týždeň tri až štyri deti s otravami. "Môžeme potvrdiť, že v posledných týždňoch sledujeme zvýšený počet náhodných otráv u detí," uviedla hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Dana Kamenická. 

"Ročne máme približne päť tisíc telefonických konzultácií, z toho polovicu tvoria konzultácie u detí," uviedla riaditeľka Národného toxikologického centra Silvia Plačková.

"Najčastejšie sa stretávame s požitím liekov, ktoré nachádzajú bežne v domácnostiach, ďalej sú to rôzne chemikálie, ktoré sa tiež nachádzajú bežne v domácnostiach," dodala hovorkyňa nemocnice. 

"Ďalší prípad je častý, kedy si prelejem niečo do fľaše, ktorá vyzerá ako bežná fľaša s vodou a aj keď to označíme, že ide o niečo jedovaté, čistiaci prostriedok alebo niečo podobné, deti nevedia čítať," uviedla hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová. 

Národné centrum zdravotníckych informácií podľa svojej hovorkyne Soni Valášikovej otravy v ambulanciách nesleduje. "K dispozícii sú údaje ukončených hospitalizácii v ústavných zariadeniach. Za posledné tri roky má otrava liekmi vo vekovej skupine klesajúcu tendenciu," uviedla Valášiková. 

Ľahko prístupné pre deti

Nárast počtu otráv malých detí môže súvisieť aj s tým, že počas dovolenky trávia čas mimo svojho bytu, napríklad u príbuzných. A tí môžu mať lieky ale aj iné nebezpečné látky uložené na miestach ľahšie dostupných aj pre malé deti.

Niekedy spôsobí otravu aj nevinne vyzerajúca izbová rastlina. "V jednom prípade matka prevárala vodu na dojčenskú kašu pre svoje dieťa, padol jej list priamo do hrnca z poličky and sporákom. Neuvedomila si, že rastlina môže byť jedovatá. List vytiahla, vodu použila a dieťa potom prejavovalo známky otravy," uviedla hovorkyňa poisťovne. 

Do akej miery dôjde k poškodeniu zdravia, záleží od viacerých okolností, od tej látky, toxicity, množstva, ako dlho pôsobila, momentálny zdravotný stav dieťaťa. Ak trpí akútnym infektom, priebeh je horší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy