Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hubári svoje úlovky predávajú na trhoch, aj napriek chemickým postrekom
Zdielať na

Hubári svoje úlovky predávajú na trhoch, aj napriek chemickým postrekom

BRATISLAVA / Od 19. augusta takmer do konca septembra je na vybraných častiach Záhoria zákaz zberu hríbov a lesných plodov. Dôvodom je chemický postrek. V oblasti sa premnožila hrebenárka borovicová. Viacerých ľudí to od zberu vôbec neodradilo.

Pred nedávnom na Záhorí prebehol postrek lesov. Chemické látky sa dostali nielen na stromy, ale aj na huby. "Dôvodom chemického postreku je  kalamitné premnoženie  hrebenárky borovicovej," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Vzhľadom na to, že verejnosť bola o postrekoch informovaná, pozerá sa na huby s nedôverou. 

Niektorí hubári pokračujú v zbere a svoje úlovky predávajú na trhoch. "To by mali policajti zasiahnuť. Striekali všade a cez to všetko predávajú," hovoria kupujúci na trhu. "Aj keď sú zákazy, ľudia  budú stále chodiť. Dnes som videl ako išli na bicykloch a mali košíky," priznáva obyvateľ Malaciek.

malacky.sk

"Ošetrenie lesa sa vykonáva pozemným chemickým postrekom. V prvej fáze bol chemický postrek vykonaný na ploche 500 hektárov a v druhej fáze asi 300 hektárov," uvádza Capáková.

"Prípravok Vastak obsahuje účinnú látku alfa cipermetrin, ktorá je kvalifikovaná ako toxická po požití spôsobuje toxicitu pre vnútorné orgány," vysvetľuje Martina Merková z mediálneho odboru verejného zdravotníctva.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy