Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Potraviny po záruke na charitu
Zdielať na

Potraviny po záruke na charitu

BRATISLAVA / Slovenskí obchodníci zlikvidujú ročne niekoľko tisíc ton potravín, ktorým nič nie je. Zákon totiž nerozlišuje, či ide o potravinu s dátumom spotreby, ktorá podlieha skaze alebo trvanlivé potraviny s minimálnou dobou trvanlivosťou.

Testy, ktoré si dala urobiť Asociácia spotrebiteľov Slovenska dokázali, že minimálne tri mesiace po uplynutí tohto dátumu, sú trvanlivé potraviny úplne v poriadku. "Išlo o potraviny ako je múka, cestoviny, konzervy, cukrovinky, nápoje, práškové jedlá. Pri dodržaní podmienok ich skladovania sú zdravotne bezpečné a chuťovo bezchybné ešte aj tri mesiace po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti," uviedla predsedníčka Slovenskej asociácie moderného obchodu Katarína Fašiangová. 

Do asociácie patria reťazce ako Billa, Kaufland, Lidl, Metro či Tesco. 

Nové vedenie ministerstva pôdohospodárstva pripravuje novelu zákona o potravinách, ktorej hlavnou zmenou bude možnosť nezávadné potraviny darovať sociálne slabým. Namiesto na likvidáciu pôjdu trvanlivé potraviny po dátume spotreby charite. "Je veľmi dôležité, aby to bolo nezávadné a preto ten, kto daruje túto potravinu, bude musieť niesť zodpovednosť za bezpečnosť," hovorí hovorca ministerstva hospodárstva Michal Feik. 

Do zákona ministerstvo vpísalo aj ďalšie novinky. Fyzické a právnické osoby, ktoré robia analýzy potravín, budú povinné vždy ohlásiť nebezpečné potraviny Štátnej veterinárnej a potravinovej správe. Okrem toho sa zapracuje aj niekoľko zmien, ktoré požaduje EÚ - týka sa označovania výživovej hodnoty a alergénov, ale aj prepravy potravín, no a jedna vec zo zákona vypadne. 

Návrh v tejto chvíli prechádza ešte malými úpravami, ale už čoskoro by ho mali predložiť na rokovanie vlády a v septembri by sa ním mohol zaoberať parlament. Ak povie áno, nie je vylúčené, že niektoré zmeny už začnú platiť v októbri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy