Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministerstvo obrany hľadá tankistu, veliteľa a dokonca aj delostrelca
Zdielať na

Ministerstvo obrany hľadá tankistu, veliteľa a dokonca aj delostrelca

Bratislava - Ministerstvo obrany spustilo po rokoch projekt, kde hľadá dobrovoľníkov. Záujem je o tankistov, ženistov, vekuteľov dokonca aj o delostrelca.

Hľadá sa tankista, veliteľ družstva, či ženista. Ministerstvo obrany po dlhých rokoch spúšťa projekt aktívnych záloh.Každý, kto bol na vojne, sa môže prihlásiť na výcvik, ktorý bude znamenať pripravenosť kedykoľvek zasiahnuť.

Minister obrany predstavil projekt, ktorý by mal zabezpečiť ľudí pripravených kedykoľvek zasiahnuť. "S najväčšou pravdepodobnosťou v prípade príodných katastrof, ale pretože uvažujeme aj nad aktívnymi zálohami vytvorením jednotiek rádiobiologicko chemickej ochrany, tak aj v tomto prípade," uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Dobrovoľná vojenská príprava je niečo ako základná vojenská služba. Aktívnou zálohou sú tí, ktorí okrem vojenčiny prešli aj špeciálnym výcvikom a na určitú dobu sú pripravení na pokyn ministra obrany zasiahnuť.

V prvej časti projektu, v budúcom roku by chceli vycvičiť 50 ľudí. Celkovo by sa chceli dostať na číslo 257. Výcvik bude trvať 12 dní. Rok potom budú musieť byť v pohotovosti, teda pravidelne sa hlásiť, informovať o svojom pôsobení a podobne. Tí, čo už majú za sebou vojenčinu a majú 19 až 55 rokov, môžu sa hlásiť od 2. septembra.

Musíte mať kvalifikáciu, požadovanú vojenskú hodnosť, bývate na Slovensku a ste zdravotne spôsobilý. Potrebujete na to okrem iného výpis zo zdravotnej dokumentácie, výpis z registra trestov a doklad o vzdelaní.

Motivácia? Peniaze

Motiváciou pre ľudí by mohli byť peniaze. 12-dňový výcvik vám ministerstvo preplatí. Potom, ako budete rok v zálohe dostanete 600 eur. Ak by Vás v tom čase na niečo povolali, preplatia vám ušlú mzdu. Hľadajú rôzne hodnosti od veliteľov družstva, vodičov špeciálnych vozidiel po tankistu, no najviac z požadovaných funkcií je samozrejme ženistov.  V budúcnosti budú zrejme zháňať aj delostrelcov.

"Aktívne zálohy sú mimoriadne dôležité, dlho sme ich plánovali a je dobré, že sa ministrovi krátko po nastúpení do funkcie podarilo spustiť tento projekt," hovorí bezpečnostný analytik SSPI Jaroslav Naď 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy