Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko v roku 2015 vyviezlo zbrane za viac ako 96 miliónov eur
Zdielať na

Slovensko v roku 2015 vyviezlo zbrane za viac ako 96 miliónov eur

BRATISLAVA / Zbrane sú komodita, ako každá iná. Opustenie trhov s obranným materiálom nás vyšlo draho. To je nedávny výrok slovenského premiéra Roberta Fica.

Robert Fico tak reagoval na kritiku, že Slovensko nevie, kde končia naše zbrane, keďže ich nepredáva konečným užívateľom. "Všetky trhy, ktoré sme opustili, boli okamžite obsadené tými, ktorí na našu adresu moralizovali. Myslím si, že robiť akékoľvek prepojenia medzi tým, že sa niekde objaví nejaký vojenský prebytok, a vládou Slovenskej republiky, že by sme my za niečo zodpovedali, principiálne odmietam," uviedol Robert Fico.

Jeho reakcia sa objavila aj po tom, čo medzinárodný investigatívny tím novinárov poukázal na netransparentnosť nášho predaja do zahraničia, čo môže znamenať, že sa zbrane predané napríklad do Saudskej Arábie dostanú do rúk islamistov. 

Slovensko nezverejňuje podrobnosti

Podľa niektorých médií na rozdiel od ostatných štátov, jedine Slovensko a Moldavsko nezverejňujú podrobnosti o tom, kam zbrane vyvážajú. Odvolávajú sa pritom na Dohodu o obchodovaní so zbraňami, ktorú podpísalo 130 krajín, vrátane Slovenska.

"Ak nemáme problém uverejniť, koľko áut či pšenice sme vyviezli, zverejníme aj kam sme aké zbrane vyviezli. Bolo by to najsprávnejšie a najtransparentnejšie," uviedol bezpečnostný analytik SSPI Jaroslav Naď. Podľa analytika by aj kritici z radov verejnosti lepšie mohli pochopiť, aký dôležitý je zbrojársky priemysel, ktorý má u nás svoju minulosť.

Minister hospodárstva uvádza vo svojej výročnej správe aj krajiny, kam zbrane putujú, rovnako aj sumy, za ktoré vyviezli. 

TV JOJ

​Ostatné krajiny nemali problém s tým, povedať, kam a aké zbrane odcestovali. Slovenské ministerstvo hospodárstva sa bráni tým, že údaje zverejňuje.

"Slovenská republika sprístupnila všetky informácie o obchodovaní s výrobkami obranného priemyslu riadne na svojej internetovej stránke vo výročných správach. V rovnakej štruktúre sme poskytli tieto údaje aj do takzvaného centrálneho registra OSN, kde sú údaje dostupné aj pre verejnosť a tie štatistické údaje tam zasielame dvakrát ročne. Nie je pravda, že Slovenská republika informácie utajuje," uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. 

Podľa výročnej správy slovenský zbrojársky premysel za rok 2015 vyviezol zbrane za viac ako 94 miliónov eur. 

TV JOJ

Správna strana barikády​

Výročná správa uvádza za koľko a kam Slovensko zbrane vyviezlo. Nie je ale známe, aké a koľko kusov. Podľa odborníkov je tu ešte jeden problém. Analytik Jaroslav Naď hovorí, že niektoré krajiny, kam Slovensko zbrane posiela, nie sú stopercentnou zárukou, že zbrane skončia na správnej strany barikády.

"Ja sa pýtam, prečo by sme nemohli dodávať techniku priamo Kurdom. Keď im ju poskytneme, budeme presne vedieť, kde tá technika skončila a že bude slúžiť na boj s Islamským štátom," uviedol Jaroslav Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy