Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministrom dopravy bude Árpád Érsek
Zdielať na

Ministrom dopravy bude Árpád Érsek

Zdroj: Most-Híd

BRATISLAVA / Novým slovenským ministrom dopravy sa stane doterajší štátny tajomník na tomto ministerstve Árpád Érsek. Jeho nomináciu do ministerskej funkcie schválilo vedenie koaličnej strany Most-Híd, oznámil jej predseda Béla Bugár.

Výmena ministra dopravy súvisí so zmenou pomerov v doterajšej štvorčlennej koalícii po tom, čo najmenšiu vládnu stranu Sieť opustila väčšina poslancov. Predseda Siete a úradujúci minister dopravy Roman Brecely minulý týždeň ponúkol svoj post vo vláde koaličným partnerom.

Strana Sieť, ktorú v zastupujú už iba dvaja poslanci, príde aj o troch tajomníkov ministrov. Tieto posty tiež obsadia zástupcovia strany Most-Híd. Podľa skoršieho oznámenia premiéra Roberta Fica si koalícia v parlamente naďalej udrží doterajšiu väčšinu.

"Predpokladám, že kroky, ktoré súvisia s vymenovaním nových štátnych tajomníkov a ministra, sa uskutočnia v druhej polovici budúceho týždňa," povedal Bugár.

Roztrhaná Sieť

Návrh na odvolanie a vymenovanie nového ministra podľa ústavy predkladá prezidentovi premiér. Hlava štátu musí predsedovy vlády vyhovieť.

Zmena pomerov v slovenskej koalícii nastala po tom, čo skupina piatich zo siedmich poslancov Siete na čele s podpredsedom snemovne Andrejom Hrnčiarom minulý týždeň vystúpila zo strany a dohodla sa na spoluprácu so stranou Most-Híd. Už krátko po marcových voľbách opustili Sieť traja zákonodarcovia, a to na znamenie nesúhlasu s povolebnou spoluprácou strany so sociálnymi demokratmi (Smer-SD) premiéra Fica.

Strana Sieť po vnútrostraníckom rozkole a prestupe väčšiny svojich poslancov do poslaneckého klubu strany Most-Híd oznámila, že má záujem zlúčiť sa s inou vládnou stranou. Podrobnosti nie sú známe. Spoluprácu so zvyšnými dvoma poslancami Siete už odmietla Slovenská národná strana.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy