Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zdravotné poisťovne vymáhajú peniaze za ošetrenie v nemocnici
Zdielať na

Zdravotné poisťovne vymáhajú peniaze za ošetrenie v nemocnici

SLOVENSKO: Začiatkom týždňa sme zverejnili prípad rodičov, ktorí majú zdravotnej poisťovni uhradiť náklady, spojené s ošetrením dieťaťa. Ich dcérka na návšteve babičky omylom zjedla liek. Do redakcie sa nám ozvali aj ďalší rodičia s podobnými prípadmi.

Už 22. novembra 2013 sa nám zveril otec Mareka, ktorého zrazilo auto. “Sme šokovaní z toho, sme sa nikdy s tým nestretli, že sa má platiť niečo také.“

Malý Marek vybehol pred 3 rokmi z domu na cestu a zrazilo ho auto. Našťastie mal len ľahké zranenia, no za odvoz rýchlej zdravotnej pomoci a ošetrenie v nemocnici prišla rodičom domov faktúra za zdravotnú starostlivosť od všeobecnej zdravotnej poisťovne vo výške 650 eur.

Ďalšia faktúra

Podobnú faktúru od nich dostala aj rodina Pavlovičovcov v tomto roku, za ošetrenie a  jednodňovú hospitalizáciu vo výške viac ako 1100 eur.

“Ja sa necítim byť vinný z toho z čoho nás obvinili, že by som bol nejaký nezodpovedný rodič,“ hovorí Pavol Pavlovič, otec Mii, ktorá utrpela úraz 22.8.2016.

A v neposlednom rade nám do redakcie napísala aj pani Antalová, ktorá má podobnú skúsenosť ako rodina Pavlovičovcov. 1140 eur si od nich vypýtala poisťovňa za to, že jej dvojročná dcérka zjedla liek a bola hospitalizovaná.

“My sme zúfalí, nemáme nazvyš peniaze na právnika a ani nevieme ako sa brániť. Je to hrozné, čo robia slušným rodičom za to, že sa stala nešťastná nehoda našim drobcom.“

Vymáhanie určuje zákon

Prípady, v ktorých poisťovňa môže vymáhať peniaze od ľudí za poskytnutú zdravotnú starostlivosť určuje zákon a sú tri a to v prípadoch užitia alkoholu alebo inej návykovej látky, alebo v dôsledku porušenia liečebného režimu a voči tretej osobe, ktorá protiprávnym konaním zavinila úraz alebo iné poškodenie zdravia pacienta.

“V prípade maloletých detí má právo vymáhať si tieto náklady od rodičov,“ povedala Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Poisťovne to riešia tak, že pošlú rodičom výzvu na zaplatenie nákladov za zdravotnú starostlivosť.

“V prípade, že odmietne zaplatiť je možné to riešiť súdnou cestou,“ dopĺňa Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne Union.

Nie všetky poisťovne vymáhajú

Každý jeden prípad sa posudzuje individuálne a preverujú sa všetky okolnosti. Aj napriek tomu, že to zákon poisťovniam umožňuje, nie všetky využívajú túto možnosť a vymáhajú od rodičov peniaze za úrazy ich detí.

“Za posledné roky neevidujeme žiaden takýto prípad, výnimkou je jeden prípad, kedy sa chlapec topil a súdom boli rodičia uznaných za ublíženie na zdraví," hovorí Matej Štepianský, PR špecialista poisťovne Dôvera a dodáva: “Do tejto štatistiky tieto deti, ktoré boli pod vplyvom alkoholu a potrebovali zdravotnú starostlivosť nepatria.“

Zvažujú výmenu poisťovne

“Zarazilo ma na tom najviac to, že zákon umožňuje všetkým poisťovniam rovnako vymáhať tie peniaze od tých rodičov ale, že niektoré poisťovne to nerobia. Hoci to môžu robiť. Takže je to pre mňa veľmi závažná informácia a zvažujem, že poisťovňu vymením,“ povedal Pavol Pavlovič, poistenec VšZP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy