Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcete zväčšiť úrodu až o tretinu? Začať musíte už v auguste
Zdielať na

Chcete zväčšiť úrodu až o tretinu? Začať musíte už v auguste

SLOVENSKO / Neexistuje chutnejšie ovocie ako to, ktoré si vypestujete sami doma. Lenže ono to nie je len o oberaní hrušiek, čerešní alebo marhúľ. Prakticky v tej istej chvíli, ako oberáte úrodu, už musíte myslieť na tú budúcu. Zalievanie a rezy – to je téma v ktorej nás zorientujú naši kolegovia z Novej záhrady.

Ak chceme mať budúci rok dobrú úrodu, musíme s tým začať už teraz v auguste. Týka sa to ovocných drevín - hrušky, jablká, čerešne, marhule, broskyne atď. "Po zbere úrody musíme správnym spôsobom dreviny zalievať, aby sme mali budúci rok čo najviac plodov. Taktiež musíme urobiť správny letný rez, podporíme tak kvetné púčiky z ktorých budú plody a nie listy," radí záhradný fachman Ľudovít Kunovič .

Letný rez kôstkovín

Po zbere ovocia kôstkovín je ešte stále aktuálny letný rez. Ak ste to ešte nespravili, môžete to ešte urobiť do polovice septembra. A prečo je to tak dôležité? "Letným rezom oslabujeme rast a tým dosahujeme rovnováhu medzi rastom a rodivosťou. Takto prinútime drevinu investovať rastovú energiu nie len do rastu výhonov s listami, ale aj do rodivých konárikov, ktoré prinesú plody," vysvetľuje záhradný realizátor František Laššák z relácie Nová záhrada.

Bujne rastúcim stromom teraz skracujeme dlhé letorasty. Rovnako odstránime konkurenčné a nahor smerujúce konáriky. Režeme na prevod tak, aby zostali vodorovne, alebo mierne nadol smerujúce konáriky, ktoré prinesú úrodu.

Správne nožnice

Požívame ručné nožnice s dvojakým ostrím, sú ideálne na mladé letorasty. Nepoužívame nákovkové nožnice, ktoré sú určené na silné drevité výhony a mŕtve drevo.

Čo ešte by sme mali do konca tohto mesiaca stihnúť? Ďalšou činnosťou do konca mesiaca je zalievanie kríkov bobuľového ovocia. To odporúča aj nestor slovenského ovocinárstva pán profesor Ivan Hričovský. "Všetci, ktorí majú v záhrade čierne ríbezle alebo iné ovocné stromčeky, by mali v priebehu augusta robiť doplnkovú závlahu. Práve v tomto období začína sekundárna diferenciácia kvetných pukov a budete tak mať o 30 percent väčšiu úrodu, ako keď to neurobíte," radí profesor Hričovský, ktorý je v oblasti ovocinárstva veličina nie len na Slovensku, ale doslova európskeho formátu.

Nová záhrada

A na čo sa môžete tešiť v nových častiach relácie Nová záhrada? "Máme už zopár dielov nakrútených a opäť sa snažíme o pestrú skladbu, takže zakladáme jazierko, budujeme detské ihrisko z drevených palisád, vytvárame malý vodopád v záhrade, alebo budujeme vyvýšené záhony," prezradil František Laššák.

Ako dodal, využívajú pri tom tradičné aj menej tradičné postupy a materiály. Pracujú s gabionovými prvkami, s prútenými plotmi, s drevenými foršňami, či hranolmi a dokonca budujú aj vyvýšený murovaný záhon, pretože zakladanie záhrady nie je len o sadení rastliniek. Samozrejmosťou sú technické prvky ako je zavlažovací systém, či osvetlenie. No a samozrejme – Novú záhradu natáčajú po celom Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy