Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci neradi splácajú svoje dlhy. Ministerstvo chystá zmeny
Zdielať na

Slováci neradi splácajú svoje dlhy. Ministerstvo chystá zmeny

BRATISLAVA / Mnohé slovenské firmy sa veľmi nemôžu chváliť platobnou disciplínou. V tomto smere sme skončili neslávne tesne pred Grékmi, ktorí boli poslední medzi 14 krajinami Únie, kde sa konal prieskum o platobnej disciplíne. Podľa odborníkov sa firmy takto nezodpovedne správajú preto, lebo môžu.

Platobná disciplína nabrala pred dvomi rokmi v Únii dobrý smer, opäť sa to ale zmenilo a priemer vyzerá tak, že neprijaté platby predstavujú 23 percent. Slovensko skončilo ešte horšie ako je priemer. 

Lebo môžu

"Na Slovensku sme si už ako zvykli na to, že spoločnosti nemusia plniť svoje záväzky," vysvetlil telefonuje JUDr. Radovan Pala z Taylor Wessing Slovakia.

Spolu s Grékmi, Rumunmi či Bulharmi sme obsadili posledné priečky. Neplatiť načas alebo vôbec je u nás v móde v 27 % percentách.

Neplatenie pohľadávok je v ekonomike pritom veľmi nepriaznivý jav. Mrzne plynulý tok peňazí a dochádza k druhotnej platobnej neschopnosti. Problémy pociťujú najmä menšie, často slušné firmy potom. 

"Firma by mala problémy a musela by prípadne prepúšťať zamestnancov alebo by tam prišlo k nejakým ďalším problémom," potvrdila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Chystá sa zmena

To, že sa píše rok 2016 a byť na konci v takomto rebríčku nie je vôbec lichotivé pre ekonomiku. Uvedomuje si to aj ministerstvo spravodlivosti. Chystá zmeny. "Napríklad v zmysle návrhu má vzniknúť iba jedno špecializované pracovisko, ktoré sa bude zaoberať výlučne platobnými rozkazmi. Celý tento proces má byť zelektrizovaný," povedal hovorca spravodlivosti Peter Bubla.

Nový zákon o upomínacom konaní by mal začať platiť v januári 2017. "Cieľom je, aby podnikateľ, ak už drží v rukách platobný rozkaz, nemusel na peniaze čakať zbytočne dlho," doplnil minister. 

Naopak Podľa prieskumu sa najdisciplinovanejšie platí v Nemecku, kde zaznamenali len 17 percent meškajúcich platieb. Za Nemcami nasledujú Rakúšania a Španieli. "To súvisí s tým, že každý z dlžníkov vie, že veľmi rýchlo po tom, čo nesplní svoju povinnosť, bude nasledovať sankcia," povedal Pala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy