Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riaditeľ TANAPu: nekupujte čučoriedky od zberačov, kvôli nim sú medvede pri domoch
Zdielať na

Riaditeľ TANAPu: nekupujte čučoriedky od zberačov, kvôli nim sú medvede pri domoch

VYSOKÉ TATRY / Na úbočiach a v dolinách Vysokých Tatier zúri malá, tichá vojna medzi zberačmi lesných plodov a Správou Tatranského národného parku, ktorej pomáha aj polícia. Nelegálni zberači doslova čistia Tatry od čučoriedok a brusníc a denno denne si ich odnášajú vo vedrách. Nájsť však zberačov v lesných húštinách je problém. Náš tatranský štáb ich nakrútil pod Gerlachovským štítom.

Už ráno v Tatranskej Polianke smerujú nelegálni zberači tam, kde by nemali. Do Tatranského národného parku. Predmetom ich záujmu sú čučoriedky, brusnice a huby. Redaktor TV JOJ Jožo Kubáni sa vybral po ich stopách. Treba byť ale opatrný. Stretnutie s nahnevaným zberačom môže byť vraj nebezpečnejšie, ako stretnutie s medveďom.

"Často musíme kvôli zberačom volať na spoluprácu aj políciu. Naši pracovníci sú vybavení aj donucovacími prostriedkami alebo obranným sprejom, ktoré už museli v minulosti aj použiť. Títo občania sú mnohokrát agresívni," vysvetľuje riaditeľ správy TANAP Pavol Majko.

Prichytené pri čine

Jožovi Kubánimu sa napokon podarilo nájsť zberačov pod priamo Gerlachovským štítom. Šli po okraji doliny pri takzvanej "žltej stene". V rukách mali kovové hrebene, ktoré ľudia volajú aj "česáky". Tými porasty úspešne devastujú. "Dámy, viete o tom, že zbierate lesné plody v Tatranskom národnom parku?" 

Spýtal sa redaktor TV JOJ Jožo Kubáni žien, ktoré zbierali čučoriedky pod Gerlachovským štítom. Ich odpoveď bola vyhýbavá. "Nie, lebo som tu prvý raz. Je to pre deti, keď majú hnačku a pre seba. Nepredávame to," tvrdili na svoju obranu.

Nebezpečné dôsledky

Na základe upozornení, ochranári konali. "Z územia Tatranského národného parku sme takto vyprevadili 20 nelegálnych zberačov. Touto cestou chcem apelovať hlavne na tých, ktorí lesné plody odkupujú od zberačov. Toto ovocie získavajú v rozpore zo zákonom. Lesné plody berú priamo zvieratám, ktoré v národnom parku žijú. A potom sa čudujeme, že sa zvieratá pohybujú v blízkosti našich bydlísk," upozorňuje Pavol Majko. 

Všetko so všetkým súvisí. Takýto nekontrolovaný zber lesných plodov spôsobí aj to, že medvede sa potom pohybujú medzi domami. Akcie ochranárov a polície proti nelegálnym zberačom budú aj naďalej pokračovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy