Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kráľovská cena pre našich študentov. Získali ocenenie vojvodu z Edinburghu
Zdielať na

Kráľovská cena pre našich študentov. Získali ocenenie vojvodu z Edinburghu

BRATISLAVA / študenti z viacerých slovenských škôl získali špeciálne ocenenie vojvodu z Edinburghu, manžela britskej panovníčky. Slečny a páni preukázali odhodlanie a výdrž zlepšiť nielen svoje schopnosti, ale aj život tým okolo seba. Niekoľko mesiacov sa museli venovať rôznym aktivitám vrátane dobrovoľníctva.

Cenu pre mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov založil manžel kráľovnej Alžbety II. pred 60. rokmi.

Bronzová, strieborná i zlatá

Cenu vojvodu z Edinburghu má šancu získať ktorýkoľvek slovenský žiak či študent, ktorý sa vopred určený počet mesiacov bude venovať osobnostnému rozvoju a pomoci iným.

"Bronzová trvá pol roka, strieborná rok a zlatá rok a pol," uviedol riaditeľ slovenskej pobočky Ceny vojvodu z Edinburghu Marian Zachar.

"Prihlásilo sa 181 mladých ľudí. V tejto chvíli dokončilo program 86, tí boli ocenení, ďalších 25 asi tiež dokončí," dodal.

"Som rád, že takýto program, ktorý okrem vedomostí pred ne stavia ešte ďalšie ciele a vychováva skutočné osobnosti, aké potrebujeme," priznal prezident Andrej Kiska.  

Slová prezidenta

Na moderátorovu zábavnú poznámku, že možno v sále sedí budúca prezidentka či prezident zareagoval Andrej Kiska.

"Keď som bol mladý človek a niekto by za mnou prišiel v Prešove, že tu sedí budúci prezident, rovnako by som sa zasmial ako vy," prezradil.

Cena a brošňa je dobrou motiváciou aj z hľadiska ďalšieho vzdelávania či budúceho zamestnania. Astrobiologička Michaela Musilová získala svoju zlatú priamo z rúk kráľovninho manžela.

"Ja som sa dopracovala tam, kde som sa dostala, do NASA aj na simulovaný let na Mars vďaka pomoci od charít. Mohla som sa trochu vrátiť späť ku komunite," prezradila Michaela Musilová.

Spokojní študenti

Študenti, ktorí sa pustili do zlepšovania samých seba, si pochvaľujú.

"Som si povedal, že prečo nie. Nakoniec som sa úspešne naučil základy švédštiny, aikida, úroveň žltého opasku, čistili sme lesy so spolužiakmi," hovorí gymnazista Jakub Séleš.

"Ako ma to zmenilo? Vidím význam v malých veciach. V minulosti, že malé posuny nerobia nič, ale vlastne na nich sa to všetko začína," priznáva nositeľka bronzovej ceny Jana Sadovská.

"Od septembra by sme radi rozbehli program celoslovensky. Približne 1 000 mladých ľudí od budúceho roka zoštvornásobiť na 4 000 ľudí," uzavrel riaditeľ.

Kráľovská cena pre slovenských študentov. Získali ocenenie vojvodu z Edinburghu, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy