Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Policajti testovali mobilné bariéry, majú ochrániť Slovensko pred migrantmi
Zdielať na

Policajti testovali mobilné bariéry, majú ochrániť Slovensko pred migrantmi

BRATISLAVA / Polícia v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom otestovala v rámci cvičenia Bariéra mobilné bariéry slúžiace na zastavenie prípadných náporov nelegálnych migrantov. Podľa polície bariéry slúžia na usmerňovanie, prípadne aj zastavenie väčšieho počtu osôb, ktoré by mali v úmysle nelegálne prekročiť slovenské hranice.

Zatváranie hraníc pre utečencov, ktorí do Európy smerujú takzvanou Balkánskou trasou, môže spôsobiť, že si tisíce ľudí zvolia novú trasu - napríklad cez Slovensko. Ministerstvo vnútra pre prípad, že sa utečenci ilegálne pokúsia vstúpiť na naše územie, zakúpilo špeciálnu prenosnú bariéru.

Je vysoká a široká viac ako dva metre a rozkladá sa ako harmonika. Za niekoľko sekúnd mobilná bariéra dokáže veľmi jednoducho prehradiť priestor napríklad zelenej hranice medzi Slovenskom a Maďarskom vedúci cez nechránené polia tak, že vytvorí robustnú nekonečne dlhú hradbu.

Práve takto naša hraničná polícia chce prehradiť cestu utečencom v prípade, že sa budú chcieť cez polia a lúky dostať cez Slovensko ďalej do západnej Európy.

"Bariéra sama o sebe nie je prekonateľná, pretože je veľmi hrubá. Nie je to jednoduchý plôtik, ktorý môžete podliezť. Základom je ochrana vojenských základní, ktoré sú v poli, takže je jasné, že jej prekonanie je mimoriadne náročné," vysvetľuje minister vnútra Robert Kaliňák.

Zabezpečená ochrana

Bariéra ktorú tvoria po rozvinutí duté štvorce sa plní pieskom či zeminou a na vrchnej časti je doplnená žiletkovým drôtom. "Predovšetkým to má byť navádzacia bariéra, ktorá je jasná, že tade sa nedá prejsť, ale má svoje priestory, kde môže kontrolovaný prechod fungovať," vysvetľuje Kaliňák. 

Okrem toho, doplnkom ochrany je napríklad aj monitorovanie pohybu osôb dronom zo vzduchu.

Na zelenej čiare s Maďarskom či Rakúskom bude v prípade potreby roztiahnutá tak, aby navádzala utečencov do bodov, v ktorých budú podrobení kontrole hraničnej polície. Napríklad, aj pomocou mobilných prístrojov na odoberanie odtlačkov prstov cudzincom a ich lustráciu. 

"Ak prídu z Maďarska, budú vrátení do Maďarska. Ak prídu z Rakúska, budú vrátení do Rakúska, s výnimkou toho, kto požiada o azyl," vysvetľuje premiér Robert Fico.

SITA

Bariéry v Európe

Maďari vlani postavili na zelenej hranici so srbskom desiatky kilometrov dlhý žiletkový plot. Ten utečenci aj pomocou pašerákov ľudí dodnes prekonávajú napriek tomu, že ho permanentne stáži armáda a polícia.

Plotové hradenie hranice urobili v závere roka aj Slovinci. Macedónsko-grécku hranicu strážia policajti so štítmi a 24 hodín aj vojenská polícia. Srbi davy utečencov navádzajú do kontrolných miest plotmi či ľahkými zátarasmi.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy