Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensku našlo dočasný domov 58 Eritrejcov, ubytovali ich v Humennom
Zdielať na

Na Slovensku našlo dočasný domov 58 Eritrejcov, ubytovali ich v Humennom

HUMENNÉ / Slovensko poskytne Eritrejcom stravu, ubytovanie, zdravotnú i sociálnu starostlivosť. Skupinu, ktorú tvoria najmä rodiny s deťmi, previezli zo hraničných táborov do Humenného.

Celkovo ide o 58 ľudí, ktorí pochádzajú z Eritrey a na Slovensko prišli v rámci takzvaného humanitárneho transferu.

Najprv prileteli na košické letisko. V noci ich autobusmi presunuli do Humenného.

Najviac ohrození

O tom, ktorým ľuďom Slovensko pomôže, rozhodli naši predstavitelia spolu s Úradom vysokého komisára OSN.

"Prichádzajú z táborov z najviac ohrozených krajín sveta, v pásmach aktívneho boja, sú napádané teroristickými organizáciami," uviedol riaditeľ migračného úradu Bernard Priecel.

"Ide predovšetkým o ohrozené skupiny, rodiny s deťmi alebo matky s deťmi," dodáva hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Pol roka

Nejde o žiadateľov o azyl, ktorí by na Slovensku mali zostať. Títo ľudia pobudnú len šesť mesiacov a potom odcestujú do cieľovej krajiny. U väčšiny pôjde o Spojené štáty.

"Počas 6 mesiacov sú pripravovaní v jazyku krajiny, do ktorej idú, sú im robené veľmi dôsledné podrobné zdravotnícke skríningy," dodal Priecel.

Dovtedy im Slovensko poskytne stravu, ubytovanie, zdravotnú i sociálnu starostlivosť. "Šesť mesiacov sa o nich staráme, platíme im stravu, ubytovanie, sociálnu a zdravotnú asistenciu, učia sa u nás jazyk," ozrejmuje Dobiášová. 

Somálčania i Libanončania

V rámci humanitárneho transferu prišlo ešte v septembri na Slovensko 85 Somálčanov a Libanončanov. V najbližších dňoch ale našu krajinu opustia a odídu do Spojených štátov.

"Mám 5 detí. Jedno dievča a štyroch chlapcov. Sme veľmi spokojní. Na Slovensku sú dobrí ľudia. Sme tu 5 mesiacov. Ešte pár dní a ideme do Ameriky," hovorí Somálčan Abdul.

Na Slovensku našlo dočasný domov 58 Eritrejcov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy