Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministri vnútra EÚ schválili smernicu o zoznamoch cestujúcich v lietadlách
Zdielať na

Ministri vnútra EÚ schválili smernicu o zoznamoch cestujúcich v lietadlách

Zdroj: SITA

BRATISLAVA/BRUSEL / Za najdôležitejší výsledok rokovania piatkovej Rady ministov vnútra považuje slovenský šéf rezortu Robert Kaliňák schválenie smernice o zoznamoch cestujúcich v lietadlách (PNR). Ako Kaliňák po rokovaní v Bruseli dodal, PNR sa rozšíri z mimoeurópskych letov aj na lety vo vnútri schengenského priestoru a chartrové lety.

Schválenie smernice Kaliňák označil za "zásadný nástroj v boji proti terorizmu, ktorý bol zavedený už dávnejšie medzi USA a EÚ.“ Pripomenul, že o PNR sa debatuje už desať rokov a dúfa, že smernicu odobrí aj Európsky parlament, ktorého výbor pre občianske slobody má dlhodobo problém so schválením.

Fungovanie Europolu

Kaliňák po rokovaní skonštatoval, že ministri európskej dvadsaťosmičky hovorili aj o fungovaní Europolu, pričom priznal, že je tlak na niektoré krajiny, aby zlepšili vkladanie informácií do európskych informačných systémov.

"Takéto online prepojenie by mohlo byť základom naozaj úspešného boja s terorizmom a hlavne pôsobenia preventívne. To je hlavne to, čo od tohto očakávame,“ priblížil minister.

O utečeneckej kríze

Na Rade ministrov vnútra sa hovorilo aj o samotnej migračnej a utečeneckej kríze. "Hovorilo sa o migrácií, o tom, ako sa zlepšujú hot-spoty a registrácia migrantov, čo je, si myslím, žalostne málo. Pretože tá úspešná relokácia, o ktorej tu toľko básnia, je spojená so štyrmi základnými prvkami,“ uviedol šéf slovenského rezortu vnútra.

Ako dodal, štyri základné prvky sú: registrácia, umiestnenie samotných migrantov do hot-spotov, potom ich premiestnenie a zotrvanie v tej krajine, kam majú ísť.

"Prvá úloha je vyriešená minimálne, ďalšie tri vôbec. Stále platí, že jednak je to nezmyslený návrh a jednak nikdy nebude môcť fungovať,“ myslí si Kaliňák. Dôkazom je, že za celý čas od schválenia povinných kvót relokovali v EÚ asi 160 osôb. "Myslím si, že tu je cesta na to, aby sme uznali, že je to zlé a vrátili sa z polcesty naspäť,“ povedal Kaliňák na margo povinných kvót.

Pokiaľ ide o zlepšenie ochrany schengenu, Kaliňák vyzdvihol dohodu s Tureckom, ktoré má migrantov zadržiavať na svojom území. Európska únia im na to poskytne tri miliardy eur. "Neregulovaný tok migrantov nemôže byť nahradený regulovaným. To znamená, že nejaké presídľovacie schémy obrovského charakteru z Turecka nemajú žiadny význam, pretože potom žiadny tok sme vlastne nezastavili. Požiadavka zastaviť tok je na prvom mieste,“ uviedol Kaliňák. Odmietol tak akékoľvek presídľovanie migrantov z Turecka do EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy