Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezamestnanosť na Slovensku klesá, dosahuje 6,5-ročné minimá
Zdielať na

Nezamestnanosť na Slovensku klesá, dosahuje 6,5-ročné minimá

BRATISLAVA / Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci októbra tohto roka 10,98 percenta. V porovnaní s koncom septembra ide o pokles.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 296 270 osôb. Oproti koncu septembra ide o pokles o 10 784 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v októbri o 36 987 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 12,76 percenta. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci októbra 344 199 osôb.

Pokles vo všetkých krajoch

Miera nezamestnanosti podľa Valentoviča klesla minulý mesiac vo všetkých krajoch Slovenska.

"Najvýraznejší pokles bol v Prešovskom samosprávnom kraji,“ povedal šéf Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Marián Valentovič Nezamestnanosť pritom v októbri klesla v 67 okresoch a stúpla v 12 okresoch Slovenska.

Minimá

Ako uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, október tohto roka bol z hľadiska miery nezamestnanosti prelomovým mesiacom. "Isté magické čísla, ktoré tu dlhé roky boli, sa nám podarilo prekonať a znížiť nezamestnanosť na 6,5-ročné minimá," povedal. Viaceré opatrenia, ktoré vláda prijala, tak podľa neho začínajú prinášať efekty. Keďže sa končia sezónne práce, jeho záujmom je udržať v ďalších mesiacoch mieru nezamestnanosti na súčasných hodnotách.

Šéf rezortu práce upozornil na to, že už len päť okresov na Slovensku má nezamestnanosť nad 20 percent. Vyzdvihol tiež to, že počet dlhodobo nezamestnaných minulý mesiac klesol o vyše 5,6 tisíc osôb. Podľa Richtera ide o najvyšší pokles počtu dlhodobo nezamestnaných počas jedného mesiaca za posledné tri roky.

Nezamestnanosť klesá, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy