Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pašeráci z Ukrajiny vozia tovar lietadlami, cigarety stoja o euro menej
Zdielať na

Pašeráci z Ukrajiny vozia tovar lietadlami, cigarety stoja o euro menej

VEĽKÉ BREZNÉ / Vzdušný priestor nad slovensko-ukrajinskou hranicou narušilo malé lietadlo. Potvrdila to Pohraničná stráž Ukrajiny. Obyvateľom, ktorí žijú v okolí východnej hranice, rozposlali špeciálne listy, v ktorých ich žiadajú o spoluprácu pri odhaľovaní pašeráckych lietadiel. Ukrajinci sú však presvedčení, že kým budú ukrajinské cigarety oproti slovenským niekoľkonásobne lacnejšie, tento biznis sa im zastaviť nepodarí.

Pohyb malého lietadla zachytili ukrajinské radary. Stroj letel zo Slovenska na Ukrajinu v okolí Veľkého Berezného. "Keď bude rozdiel v cene, toto na Ukrajine a na Slovensku sa stále bude robiť," myslí si Ukrajinec Viktor.

Ukrajinská pohraničná stráž informovala tamojšie médiá o tom, že lietadlo sa malo po asi 40 až 50 minútach vrátiť späť na Slovensko. "Máme údaje o týchto lietadlách, ako aj o ich majiteľoch. V krátkom čase budú zadržaní," informuje hovorca štátnej pohraničnej služby Oleh Sloboďan.

Najmä cigarety

Kde lietadlo pristálo a či sa ho podarilo chytiť, zatiaľ, ani ukrajinská ani slovenská strana nemôže bližšie komentovať. "Z bezpečnostných a taktických dôvodov sa nebudeme k činnosti polície na hranici vyjadrovať," povedal hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

"Štátna pohraničná služba Ukrajiny v spolupráci s inými  zložkami a kolegami z krajín EÚ, vrátane Slovenska, realizuje opatrenia nasmerované na odhalenie malých lietajúcich strojov, ktoré pašeráci používajú na prepravu v prvom rade cigariet," dodáva Sloboďan.

Cenové rozdiely

Obyvatelia pohraničia si prelety malých lietadiel všimli už viackrát. Podľa nich ide o biznis, ktorý tak skoro neskončí. "Pozrite sa, na Ukrajine stoja cigarety 70 centov a na Slovensku 2 eurá, no tak sa neoplatí? To je maličké lietadlo a keď sú nejakí pašeráci, tak si ho môžu dovoliť," myslí si Ukrajinec Viktor.

Pohraničná služba Ukrajiny sa s prosbou o pomoc obrátila už aj na obyvateľov pohraničných obcí. Rozposlali im list. "Štátna pohraničná služba Ukrajiny rozposlala listy, v ktorých žiada obyvateľov, aby v prípade, keď majú údaje alebo informáciu o využití malých lietadiel miestnymi obyvateľmi, aby to oznámili na určené čísla a tým podporili legalitu na štátnej hranici," tvrdí hovorca štátnej pohraničnej služby.

Reportáž o pašeráckych lietadlách pripravila redaktorka Katarína Kleknerová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy